ОМБУДСМАНЪТ МАЯ МАНОЛОВА: ЛЕКАРСКИТЕ ПРОТЕСТИ СА НАПЪЛНО ОБОСНОВАНИ

ОМБУДСМАНЪТ МАЯ МАНОЛОВА: ЛЕКАРСКИТЕ ПРОТЕСТИ СА НАПЪЛНО ОБОСНОВАНИ

discuss1Нормативна бъркотия, правен хаос и недомислици – тези думи използваха представителите на лекарското съсловие по време на обществената дискусия „Правата на гражданите като пациенти в светлината на здравната реформа“, организирана от националния омбудсман Мая Манолова. Медиците предупредиха, че новите разпоредби на здравното министерство не осигуряват по-добро качество и достъп до здравеопазване, а напротив. Мая Манолова подчерта, че има наредби, които дори си противоречат.
Представителите на съсловните организации, омбудсманът и държавата спориха и за протестите на лекарите. Мая Манолова обобщи, че има два основни проблема в момента – нарушен диалог между МЗ и останалите страни в здравеопазването, и нормативен хаос, който цари в системата. Тя призова министъра да чуе исканията на лекарите, които според нея имат пълните основания да протестират и предупреди, че ако това не стане, ще се обърне към премиера.
Лекарите изразиха притесненията си, че изискванията за комплексност ще оставят много пациенти с рак без терапия. Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев заяви, че от 40 лечебни заведения, които сега имат право да лекуват онкоболните, ще останат само 8 или 9 за страната, а това рязко ще ограничи достъпа до лечение. Същите опасения потвърдиха и директори на болници и клиники с такова предназначение.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists