ОСНОВНИТЕ ТЕКСТОВЕ, КОИТО БЛС ОСПОРИ В ЗАКОНА ЗА БЮДЖЕТА НА КАСАТА, ОТПАДНАХА НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ В НС

ОСНОВНИТЕ ТЕКСТОВЕ, КОИТО БЛС ОСПОРИ В ЗАКОНА ЗА БЮДЖЕТА НА КАСАТА, ОТПАДНАХА НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ В НС

![alt](/images/stories/narodnoto sabranie.jpg)Вчера на второ четене беше приет бюджета на НЗОК, където в преходни и заключителни разпоредби БЛС оспори няколко основни текста. Те отстраняваха съсловната организация от договорния процес и на практика елиминираха съсловието за определяне цени и обеми на медицински дейности, санкции, контрол и т.н.
Председателят на съсловната организация д-р В. Грозев направи срещи с ръководствата на всички парламентарни групи, с председателя на здравната комисия в парламента д-р Д.Дариткова, с председателя на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, с омбудсмана Мая Манолова, както и с министър-председателя Бойко Борисов. След проведените разговори, БЛС получи подкрепата на всички институции и парламентарно представени партии, както и на министър Москов, който се ангажира пряко с проблема. Вчера при дебатите в зала, в своите изказвания, всички лекари от съответните групи защитиха предложенията на съсловната организация. Д-р Хасан Адемов, доц. Кючуков, д-р Шишков, д-р Кърджалиев, д-р Ем.Райнов и Георги Байрактаров застанаха твърдо зад исканията за отпадане на текстовете. Това беше подкрепено и от министър Москов.
Възникнаха спорове около неясната формулировка, свързана с обемите от дейност на лечебните заведения, разпределяни по РЗОК и даващи възможност директорите на районните каси на свой ред да разпределят тези обеми по лечебни заведения и да закупуват дейности. В тази връзка министър Москов обясни: /от стенограмата/ „Говорим за договаряне на обем в НРД. Този обем за болнична дейност няма как да бъде по-голям от историческия от 2 милиона /здравноосигурени, преминали през болниците за година/. Т.е., разпределението става ясно и просто, има задоволена на исторически принцип потребност на гражданите. Това е, което договаря касата – закупува обем на ниво болници. Никъде, по никакъв начин и на никаква цена нито в мнозинството, нито в правителството е дискутирано, мислено и т.н. остойностяване или пък сключване на договори за обеми по отделни клинични пътеки. Този обем се разпределя на ниво РЗОК. Контрагентът на всяка една болница е РЗОК, не НЗОК. Винаги е било така и винаги ще бъде така.“ Той информира още, че в бюджета има функционален допълнителен резерв, който да отчита миграцията от една РЗОК в друга, както и новите дейности и новата апаратура в лечебните заведения.
Депутатите гласуваха за отпадането на всички текстове, които бяха оспорвани от съсловието и законът беше гласуван с предварително заявената бюджетна рамка – със 129 млн.лв. повече от средствата за тази година.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists