Пациентите ще плащат на ръка, ако НЗОК не преведе парите на лекарите

Пациентите ще плащат на ръка, ако НЗОК не преведе парите на лекарите

От сряда пациентите ще трябва да плащат на ръка всички медицински дейности в болниците и при личните си лекари. Това ще се случи, ако до утре - 5 януари, НЗОК не заплати всичките пари за издръжка на болниците и джипитата за месец ноември, съобщи за Дарик председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов.

Повечето мениджъри на болници в страната не са платили заплатите на лекарите си, защото парите, които са получили от касата, не са достатъчни. Д-р Райчинов обясни, че без пари лекарите не могат да продължат работата си. Затова от сряда всеки пациент ще трябва да си плаща на ръка, ако иска да посети лекаря си.

„Ще издаваме финансови документи, след това касата или самия финансов министър да ги осребри. Как да работи един семеен лекар, как да направи профилактичен преглед, когато този преглед иска поне за 5-6 лева консумативи. За елементарни неща говорим, но изглежда само Симеон Дянков не ги разбира", каза Райчинов. „Ако утре касата не ни преведе пари, ще препоръчаме на колегите да преминат към такава форма. Като на всеки един пациент трябва да бъде издаван документ за всяка една получена стотинка", допълни той.

„Защо за всички останали имаше, а за здравеопазването няма. Аз го приемам като лично и специално отношение на финансовия министър към лекарите. Явно някаква неприязън има този човек към съсловието. Да оставиш целия сектор здравеопазване без средства и да разчиташ, че той ще работи - не е нормално поведение", обясни още Райчинов.
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists