ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ НАСТОЯВАТ ЗА ЕДНОВРЕМЕННО ИЗДАВАНЕ НА ХАРТИЕНИ И ЕЛЕКТРОННИ РЕЦЕПТИ

ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ НАСТОЯВАТ ЗА ЕДНОВРЕМЕННО ИЗДАВАНЕ НА ХАРТИЕНИ И ЕЛЕКТРОННИ РЕЦЕПТИ

Пациентски организации “Заедно с теб” настояваме да се преразгледа спешно решението на Министерството на здравеопазването и да се издават освен електронни и хартиени рецепти докато се изчистят всички проблеми.

Въвеждането на електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабет от 16 октомври 2023 г. внесе хаос както сред лекарите, които издават рецептите, така и сред пациентите, които спешно се нуждаят от лекарствата.

В момента, когато заради грипния сезон има нужда от антибиотично лечение, пациентите остават без такова само защото системата не работи.

Причините са хаос с кодове на лекарства и амбулаторни листове, сривове в компютърната система, липса на софтуер или актуализиран такъв при лекарите, които издават електронна рецепта, а от там и невъзможност на пациентите да закупят необходимите им лекарства за лечение.

Електронната рецепта в момента е голям проблем както за личните лекари, така и за лекарите и медицинските центрове, които нямат договор с Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, защото те не разполагат с необходимия софтуер и така се създава неконкурентна среда. Такива пациенти се тласкат към лекари, които имат договори с НЗОК, за да могат да си получат електронните рецепти, а ако пациент е избрал да си плати прегледа и да отиде при лекар, на когото има доверие, не може да го направи.

Така се нарушават и конкурентните принципи, и правата на пациентите.

С уважение: Пенка Георгиева

Пациентски организации „Заедно с теб”

Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се”

Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички”

Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists