ПАЦИЕНТСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И БЛС ЩЕ РАБОТЯТ С ОБЩА ПРОГРАМА

ПАЦИЕНТСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И БЛС ЩЕ РАБОТЯТ С ОБЩА ПРОГРАМА

ДНЕС , 1 юни, се състоя среща между БЛС и председателите на отделни асоциации към конфедерация „Защита на здравето” и националния съвет за интеграция на хора с увреждания. Разговорът очерта няколко основни насоки, в които двете организации могат да си партнират. На първо място, това е свързано с изготвянето на законопроекти, където трябва да се търсят допирните точки при защита на интересите, и на пациентите, и на лекарите, като основни изпълнители на медицинска помощ. Общата цел е да се подобри системата, в която и двете страни са заинтересовани от безпроблемното протичане на лечебия процес. Беше обсъдена Програма за съвместна дейност, която включва няколко основни направления:

  • пациентските организации очакват подкрепа от БЛС по Закона за защита на правата на пациентите
  • лекарствената политика на НЗОК е друг проблем, където, и пациенти, и лекари имат трудности по прилагането на различните правила, съобразно съответната терапия
  • двете организации ще си сътрудничат за промяна в статута на УС на НЗОК, който за сега не допуска пациентските организации в управителното тяло на касата
  • да бъде НЗОК обществена институция, така, както е замислена – в нея да няма представители на МЗ, което на практика я одържавява – поискаха пациентските организации.
  • да има връзка и диалог с националните консултанти на касата, за да може при изготвяне на НРД да се чуят и предложенията на пациентите.
  • общи взаимодействия за премахване на ДДС върху лекарствата, е още една сфера, в която организациите ще работят.
    От страна на БЛС в срещата участваха д-р Божидар Нанев, председател на БЛС, д-р Димитър Ленков, гл. секретар, д-р Диана Чинарска – член на УС и Марина Гинева – юрист. Конфедерация „Защита на здравето” беше представена от Виолета Антонова – председател, Лили Асенова – асоциация на пациентите с онкологични заболявания, Петко Кенанов от Българска асоциация на лица с интелектуални затруднения,Татяна Иванчева – Фондация Множествена склероза, Петър Ананиев – Фондация на пациентите с хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализираните, Веска Събева – фондация на родителите на деца с епилепсия и Диана Хаджиангелова от асоциацията на българите, боледуващи от астма.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists