ПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА БЛС САНКЦИИТЕ ИЗЛИЗАТ ОТ ЗАКОНА, ВЪЗСТАНОВЯВА СЕ АРБИТРАЖЪТ. ГЛОБИТЕ, НАЛАГАНИ ОТ КАСАТА, ЩЕ СЕ ДОГОВАРЯТ В НРД

ПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА БЛС САНКЦИИТЕ ИЗЛИЗАТ ОТ ЗАКОНА, ВЪЗСТАНОВЯВА СЕ АРБИТРАЖЪТ. ГЛОБИТЕ, НАЛАГАНИ ОТ КАСАТА,  ЩЕ СЕ ДОГОВАРЯТ В НРД

![alt](/images/stories/narodnoto sabranie.jpg)Вчера в комисията по здравеопазване към НС бяха разгледани предложенията на предишното ръководство на БЛС за промени в Закона за здравното осигуряване. Те включват три основни точки, които касаят пряко интересите на съсловието и които бяха гласувани от депутатите:
1.Санкциите, налагани от касата, които бяха прехвърлени от НРД в ЗЗО по времето ни министър Б.Нанев, достигаха размери от 500 до 1000 лв. Сега санкциите отново се връщат при рамковото договаряне. МЗ също подкрепи проекта на БЛС, както и другият съсловен партньор – БЗС, в лицето на неговия председател д-р Борислав Миланов. Не може в два закона да има санкции за едно и също нещо, редно е щом в НРД се договарят цени и обеми, там да се определят и глобите, за да има някакво съответствие с цените на клиничните пътеки - бяха аргументите на всички институции.
2.В НРД се връща и арбитражът – усилията на БЛС отново бяха подкрепени от министър Москов и така съсловието отново ще участва в определяне на санкциите. При приемането на текстовете, депутатите дискутираха по предложението на здравното министерство в арбитражната комисия да има равен брой представители на РЗОК и съсловните организации, и един от РЗИ. Ръководствата на БЛС, БЗС, БАПЗГ и БФС обаче оспориха искането. „Така представителите на администрацията винаги ще имат мнозинство и на практика възстановяването на арбитражните комисии се обезсмисля” - заяви председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. В крайна сметка депутатите взеха решение да отпадне участието на представител на РЗИ и приеха паритетния принцип.
3.Депутатите удовлетвориха и искането на БЛС да отпадне от текстовете на закона задължението към Общопрактикуващите лекари да снабдяват своите пациенти с уникалния код за достъп до здравното им досие.
За да възстановят своите здравноосигурителни права, гражданите ще трябва да платят дължимите на НЗОК вноски за пет години назад, гласуваха още депутатите. Мотивът бе, че данъчната давност е точно пет години, затова предложението за възстановяване на всички суми от старта на здравното осигуряване до момента, не беше подкрепен. Одобрен бе и гратисен период до 31-ви декември 2015 г., в който гражданите да могат да платят осигуровките си за три години назад.
Депутатите не приеха предложението пациентите да могат да подават оплаквания от лечение и от медиците онлайн. Аргументите бяха, че в момента информационната система на здравната каса не позволява подобно нещо. Така оплакванията ще могат да се правят само на хартия, с подписа на жалбоподателя. Според част от народните представители възможността да се изпращат електронни жалби може да се използва недобросъвестно за оклеветяване на дадено лечебно заведение от конкуренцията.
Всички приети в комисията текстове ще се гласуват окончателно в пленарна зала.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists