ПОСТИГАНЕТО НА КОЛЕКТИВЕН ИМУНИТЕТ МОЖЕ ДА СТАНЕ ПО-РАНО ОТ ОЧАКВАНОТО

ПОСТИГАНЕТО НА КОЛЕКТИВЕН ИМУНИТЕТ МОЖЕ ДА СТАНЕ ПО-РАНО ОТ ОЧАКВАНОТО

До момента в страната са ваксинирани 5500 души. За момента всичко върви планово и равномерно, но до толкова, доколкото се съобразяваме с наличието на ваксини.

За всички стана ясно, че ще идват поетапно и постигането на тези 70% колективен имунитет зависи не само от желанието на населението, но и от това какво количество ваксини ще имаме на разположение всеки месец. Това каза в ефира на Радио София д-р Иван Маджаров - председател на Българския лекарски съюз.

Той беше един от първите медици, които се ваксинираха в началото на кампанията и в момента се чувства добре и много по-спокоен за себе си, и за здравето си. “Призовавам всички, които искат да се почувстват отново свободни, без заплахата на този вирус, да го направят”.

Според него е важно да се спазват предписанията на здравните специалисти и втората ваксина да се постави на 21-я ден, след първото ваксиниране. Това е много важно за хората с компрометиран имунитет, които без навреме поставена втора ваксина ще са излъгани, че са предпазени от вируса.

“Това, което е написала фирмата-производителка е в резултат на проучване и наблюдение върху хората, на които е изпробвана ваксината и не е редно да си правим такива експерименти, само за да покажем по-голяма бройка ваксинирани за кратко време. Нека запазим спокойствие, ще се случат нещата. Важното е, че има ваксини”, коментира той.

Относно значението на антителата при ваксинацията, д-р Маджаров заяви, че те са индикатор за това дали в момента човек има изграден имунитет срещу даден вирус. Според него не е опасно при наличие на антитела да се направи ваксиниране, но е безсмислено, тъй като антителата показват, че има изграден имунитет срещу вируса.

Постигането на колективен имунитет, според него, ще стане по-бързо от очакваното, защото суирането на тези 70% ще са хората, които вече са се сблъскали с вируса и тези, които са получили изкуствен имунитет чрез ваксинирането.

You can see all the material here

Source: БНР Радио София БНР Радио София




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists