ПРЕБОЛЕДУВАЛИТЕ COVID-19 МОГАТ ДА ДАРЯВАТ КРЪВНА ПЛАЗМА И ВЪВ ВАРНА

ПРЕБОЛЕДУВАЛИТЕ COVID-19 МОГАТ ДА ДАРЯВАТ КРЪВНА ПЛАЗМА И ВЪВ ВАРНА

Нов център за кръвна плазма отваря врати във Варна днес, 16 ноември.__Центърът за даряване на реконвалесцентна плазма в морската столицасе намира на бул. „Цар Освободител“ 100, в двора на окръжната болница.__

Дарители могат да бъдат хора между 18 и 65 г.,при които са изминали 40 дни след положителен PCR тест за COVID-19.В случай, чеима последващ отрицателен тест, трябва да са минали 14 дена от него, или 28 дни от отшумяването на последните клинични признаци на болестта.

Не могат да дават плазма хора, приемащи медикаменти с хронични заболявания като диабет, хипертония, автоимунни заболявания и следоперативни състояния.

За да не става струпване на хора, желаещите да дарят кръвна плазма трябва да си запишат час на телефон:0897 900 891 - Яна Василева; координатор на Кръвен център - Варна.

Преди самата процедура по даряване на кръвна плазма се прави се тест за антитела, и ако има допустимото количество, на даряващиясе дава час.

Първоначално в центъра ще могат да даряват кръв по 10-12 човека на ден, но постепенно ще се увеличават възможностите.

Така в страната вече има град, извън София, в който преболедували коронавирус могат да дарят кръв за лечение на болни с COVID-19. Центърът разполага с необходимата апаратура, а след дарителска кампания бяха осигурени и консумативи и легла за центъра.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists