BLS Chairman Dr. Ivan Madjarov: It will be increasingly difficult to convince those against vaccines

BLS Chairman Dr. Ivan Madjarov: It will be increasingly difficult to convince those against vaccines

- Д-р Маджаров, на провелия се преди ден 72-ри Събор на Български лекарски съюз Ви преизбраха за председател на съсловната организация с пълно единодушие. Какви ще бъдат приоритетите Ви през следващите 3 години от мандата?

  • Приоритетите са два вида. Едните от тях са оперативни, належащи и веднага трябва да работим по тях. Те са свързани с разговорите с НЗОК и МЗ по отношение на следващата година като бюджет, като параметри на Рамковия договор, като наредби, както и клиничните пътеки, които ще влезнат в сила от 1-ви януари.

Що се отнася до тригодишния период, се надяваме да имаме стабилно парламентарно мнозинство; управление, което да възприеме нашите идеи и да приеме промяна в законите във връзка със задължителното продължаващо медицинско обучение, защото България е единствената в Европа, където това не е задължително за лекарите.

Освен това, трябва да променим своя Етичен кодекс, който е твърде архаичен и не отговаря на съвременните очаквания на обществото.

Знаете, че във връзка с пандемията имаше доста жалби и сигнали до Етичната комисия, а тя сега по Устав на практика няма никакви правомощия. Това задължително трябва да се промени.

И също така – да положим всички възможни усилия за оставането на младите лекари в страната. Ние ще бъдем активни в тази посока и ще се постараем да осигурим цялата страна с медицински кадри, защото проблемът в отдалечените региони е много голям. Колегите, които са останали да работят там са на пределна възраст, няма млади кадри, които да искат да работят там.

Т.е. имаме амбицията да бъдем както и досега активни участници във формирането на здравните политики.

Надявам се да сме здрави и новият УС да има достатъчно сили да направим така, че и българските лекари и техните пациенти да се чувстват по-спокойни и по-добре в държавата ни.

А удовлетворен ли сте от свършеното досега като шеф на съсловната организация на лекарите?

Мисля, че днешният (вчерашният – бел. ред.) Събор и оценката, която получих от делегатите като председател на УС на БЛС, ми дава основание да съм удовлетворен.

Постигнахме немалко. Разбира се има и неща, които не сме успели да направим. Смятам обаче, че този втори шанс, който по Устав има право да получи председателят на БЛС, ще бъде възможност да го използвам по най-добрия начин.

- Смятате ли, че служебният здравен министър добре се справя с организацията на ваксинациите срещу COVID-19? Една доста актуална тема ...

  • Трудно е да оценим министъра само с това как се справя с ваксинациите, защото това е извън силите само на един човек, пък било той и министър.

Аз мисля, че по тази тема обществото се поляризира твърде много и ще бъде все по-трудно да се убеждават тези, които са против ваксините. Това обаче не трябва да ни кара да спираме.

Мисля си, че правителството, макар и служебно, ще направи необходимото, за да убеди колкото може повече граждани да се ваксинират.

Истината е, че в действителност в началото спряха ваксинационните пунктове, после пак ги пуснаха, но такива грешки допускаха и предишните правителства. Не е проблемът в логистичното осигуряване на ваксинацията, а в съзнанието на хората. Може би много повече трябва да направим и ние, както и здравното министерство в убеждаването на хората. Трябва да подходим по различен начин към всяка една група.

- Вие конкретно какво бихте препоръчали? Още повече, че Съборът излезе със специална декларация, призоваваща населението да се ваксинира.

  • Това беше декларация, с която Съборът като висш форум практически трябваше да излезе. Мисля си обаче, че оттук нататък ние трябва да акцентираме върху отделни фокус-групи. Говоря за отделни групи като професионалисти, професии, като възрасти и пр. Наистина трябва да работим с отделните групи, за да можем постепенно да преодоляваме този негативизъм към ваксините.

You can see all the material here




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists