Преговорите по НРД 2010 започнаха

Преговорите по НРД 2010 започнаха

Днес официално стартираха преговорите по НРД 2010 с изявена готовност за успешно финализиране и от трите страни /БЛС, БЗС и НЗОК/. За първи път в преговорния процес ще се включат и националните консултанти, които ще седнат от страната на съсловието. Към тях ще се присъединят и представители на дружествата по специалности, както и лекари от регионалните колегии на БЛС. Ще има различен подход в технологията на преговаряне – първо ще се договаря от експерти медицинската част, клиничните пътеки и алгоритми, каза в своето експозе зам.-председателят на БЛС д-р Стефан Константинов. В условия на криза няма да поставяме нереални изисквания, но и няма да позволим лекарите да носят отговорността за обещания, дадени от други. Дано икономическата криза не се използва като претекст за намаляване на средствата за здравеопазване, заяви още той. Без синхрон между отделните институции, няма как да стане добър рамков договор, защото Министерство на здравеопазването определя основния пакет от медицински услуги, финансовото министерство определя бюджета, а Народното събрание го гласува. Ако тези институции не се сработят, преговорите може да се окажат само декоративен атрибут. Д-р Константинов подчерта, че приключилите парламентарни избори дават шанс да бъдат проведени реални реформи в здравеопазването, включващи надграждане на сегашния здравноосигурителен модел. Един от вариантите е да се даде възможност на допълнителни фондове да покрият пакета от здравни услуги, за който в момента не достигат средства от бюджета.

Председателят на Управителния съвет на НЗОК д-р Емил Райнов обяви,че вече са приети технология и график за преговорите.Той декларира готовността на НЗОК за конструктивни преговори и също беше оптимист, че годината ще приключи с подписан договор.

Председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков предложи на следващата среща да бъде поканен и финансовият министър, за да може да се запознае със ситуацията в здравния сектор отблизо. В противен случай, отново ще се наложи със спуснат „отгоре” бюджет да се „натаманяват” цени, допълни той.

В центъра на своите изказвания и двете съсловни организации поставиха проблема с правото на здравната каса сама да налага условията, ако не се стигне до подписване на договор. Те бяха категорични, че ще се иска промяна в Закона за здравното осигуряване, която да отмени тези текстове, като обричащи предварително преговорите. В този случай, по-удачен е старият вариант на закона, който казва,че се запазва предишният договор, а цените се индексират с процента на инфлацията. По този начин лекарите няма да забогатеят, но ще им бъде гарантирано, че няма и да обеднеят, каза д-р Константинов. В отговор, директорката на НЗОК д-р Румяна Тодорова каза: „Не съм съгласна да се връщаме към стари текстове, трябва да се върви напред, ако има законодателни промени, те трябва да бъдат комплексни. След 56 поправки, Законът за здравното осигуряване на места е загубил своята логика и иска цялостен ремонт”.

Ние, като нов управителен съвет многократно сме декларирали, включително и чрез писма до министър Желев, че имаме капацитет и сме в състояние не само да излъчим експертни групи за преговорите, но да изработим и правилата за добра медицинска практика. Тези правила трябва да се съотнесат към рамковия договор, така че да покажем пред обществото и финансовите институции, че те водят след себе си определен финансов ресурс – каза и д-р Георги Ставракев, член на УС на БЛС. Този ресурс трябва да гарантира не само качеството на медицинското обслужване на нашите пациенти, но и работата на нашите лекари – да им гарантира политическа, финансова и всякаква друга свобода – допълни той.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists