Преструктурират здравната каса

Преструктурират здравната каса

Според Румяна Тодорова НЗОК в момента функционира законно
Соня Стамболийска

Здравната каса не развива здравно осигуряване. В този си вид тя би могла са съществува и като обикновена дирекция в Министерството на здравеопазването (МЗ) и да разпределя средства. Това заяви вчера пред БНР здравният министър д-р Божидар Нанев. Той допълни, че до края на годината ще бъдат предприети промени в законите за здравното осигуряване, с което на практика ще се промени и дейността на здравната каса. По думите на Нанев сериозна причина да има недостиг на средства в системата в момента е, че тя допуска хората да не си плащат здравните осигуровки. „Санкциите, които са предвидени, са твърде незначителни, а механизмите на събираемост в момента са доста неефективни“, коментира още Нанев. Той добави, че проблемите в сектора са сериозни и може би досега не е имало политическа воля да се решат.

Промени едва в края на годината

Според министъра промяна в здравноосигурителната система няма да бъде възможна до края на тази година. По думите му вторият стълб на здравното осигуряване, който включва частните здравни фондове, е сложен процес, но това е промяна, която се налага и МЗ ще работи усилено за нейното осъществяване. „Смисълът на това да има допълнително здравно осигуряване, и то доброволно, е да има отговорност от страна на болния за качеството на медицински услуги, които получава“, допълни Нанев. Според него така ще се прекрати и свръххоспитализацията на болни в лечебните заведения. От МЗ предвиждат и преразглеждане на начина на финансиране на болничното лечение. Заради неработещия модел на отчетност чрез клиничните пътеки в болниците масово се вписват фалшиви диагнози, а това изкривява статистиката на заболеваемостта, посочи здравният министър. Според Нанев трябва да се премине към диагностично-свързани групи.

Предложенията на БЛС

„Задължителни са законодателни промени, които да преструктурират и легализират НЗОК. В този си вид касата може да се сведе до 15 души и един финансов отдел, който да разпределя средствата, а не да има близо 2800 служители“, коментира пред „Класа“ д-р Цветан Райчинов, временен председател на Българския лекарски съюз (БЛС). Според него досега касата е изпълнявала нареждания на здравното министерство и е провеждала неговата политика, което трябва да се промени. Райчинов отбеляза още, че НЗОК трябва да се преструктурира, защото в момента има тромава форма, за която се изразходват ненужни средства.

Директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова заяви пред „Класа“, че касата работи в рамките на съществуващото законодателство и е структурирана, както е записано в закона. „Мнението на д-р Нанев, че касата може да бъде дирекция към здравното министерство, показва, че той не я познава“, заяви пред „Класа“ Тодорова. По думите й НЗОК е мощна структура с развита информационна система и здрави връзки между дирекциите си. „За да се преструктурира една институция, която е създадена със закон, както е касата, трябва да се промени законът за здравното осигуряване“, обясни директорът на НЗОК. Тодорова се съгласи обаче с твърдението, че структурата на касата е тромава като управление, което в някои случаи я прави неработеща.

Задлъжнелите болници дават днес финансовите си програми

Днес директорите на 7-те болници с най-големи задължения трябва да представят пред здравния министър предложенията си за оздравителни финансови програми. Списъкът на задлъжнелите лечебни заведения включва пловдивската „Св. Георги“, Александровска болница, както и многопрофилните болници в Бургас, Пловдив, Плевен, Стара Загора и Хасково. Те са натрупали близо 51 млн. лева просрочени задължения до август тази година. По думите на Божидар Нанев в условията на финансова криза държавата трудно би могла да покрие с държавни средства разходите на здравните заведения с големи просрочени и текущи задължения. Министърът добави, че от оздравителните планове, които ще представят директорите днес, зависи дали ще има промени в ръководствата на болниците.

Quo Vadis брой 1 от 14.02.2018 годинаSatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists