ПРЕЗ МЕДИИТЕ

ПРЕЗ МЕДИИТЕ

style="text-align: justify;">След завършилото снощи късно заседание на НС на НЗОК, беше разпространено прессъобщение с информация за взетите от надзора решения. Тъй като до момента няма официална информация, изпратена в централата на БЛС, съсловната организация отговори също с прессъобщение. style="text-align: justify;"> style="text-align: justify;"> НЗОК:
УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ, style="text-align: justify;">
На проведеното днес заседание на Надзорния съвет на Националната здравоосигурителна каса (НЗОК) бяха взети следните решения:Направена е промяна в правилата за реда за определяне на броя направления за специалист и за медико-диагностични изследвания. Личните лекари и специалистите ще могат да използват 10% допълнително над регулативните си стандарти без предварително разрешение от НЗОК. Неусвоените направления от предходното тримесечие могат да бъдат усвоени през текущото. НЗОК ще може да определя допълнително направления преди изтичане на календарното тримесечие в случай на необходимост.Надзорният съвет прие и промяна в правилата за заплащане дейността на лечебните заведения. Възстановяват се принципите на разпределение на дейностите по модела на предходната година. Отпадат прогнозните обеми дейност, като болниците ще имат годишен прогнозен бюджет. Надзорният съвет на институцията ще прави преразпределение на средствата след края на всяко тримесечие. Лечебните заведения не трябва да надвишават своите бюджети с повече от 5% годишно. Също така беше решено да бъде актуализиран бюджетът на болниците за месец декември 2012 г. и да им бъде изплатен остатъкът от извършената дейност. style="text-align: justify;"> style="text-align: justify;">5.03.2013 ПРЕСЦЕНТЪР style="text-align: justify;"> style="text-align: justify;"> style="text-align: justify;"> style="text-align: justify;">БЛС: style="text-align: justify;"> style="text-align: justify;">УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ, style="text-align: justify;">
До момента в БЛС няма официално постъпило становище на Надзорния съвет на НЗОК за изнесената в медиите информация, свързана с промени в правилата за заплащане на медицинската помощ за тази година. Не бяхме уведомени, нито писмено, нито устно, дали се прима предварително поисканата от нас среща за днес. Тъй като не разполагаме с никаква официална информация, не можем да приемем или отхвърлим излъчените през медиите твърдения за промени.
БЛС изказва разочарованието си от липсата на каквато и да е комуникация, което за пореден път говори за пренебрежение към договорния партньор и вземане на едностранни, несъгласувани решения от страна на НЗОК.
БЛС ще изрази своята позиция за евентуални промени в методиките на заплащане, след получаване на официална информация от Касата. style="text-align: justify;"> style="text-align: justify;"> style="text-align: justify;">6.03.2013г. ПРЕСЦЕНТЪР




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists