ПРИЗИВ НА АСОЦИАЦИИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛЕКАРИ

ПРИЗИВ НА АСОЦИАЦИИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛЕКАРИ

Асоциациите на европейските лекари изразяват скръб и тъга за загубата на живот и страданието по време на конфликта в Газа-Израел. 

Ние сме солидарни с жертвите и с медицинския персонал, осигуряващ животоспасяваща помощ и медицинска грижа в Газа под екстремно натоварване и риск за собствения си живота, за да защитят пациентите. Войните и хуманитарните кризи насочват вниманието към основните принципи на медицинското обслужване както на медицинския персонал, така и на всеки човек. Здравето и благополучието на нашите пациенти са наш приоритет. Нашето най-голямото уважение е към човешкия живот и не допускаме вмешателство между нашия дълг и нашите пациенти, независимо от възраст, заболяване или увреждане, вяра, етнически произход, пол, националност, политическа принадлежност, раса, сексуална ориентация, социален статус или какъвто и да бил друг фактор. Тези принципи трябва да се спазват от лекарите и другите медицински специалисти, независимо от коя страна на конфликта са. 

Освен това, всяка страна на конфликта носи морална и правна отговорност според международното право, за да се осигури медицинска помощ на пациентите и жертвите. Използването на пациенти, медицински персонал и медицински заведения като щит за бойни операции нарушава законите и етиката и трябва да бъде документирано, разследвано и оценено.

 Призоваваме за създаването на защитени зони, където пациентите и жертвите да могат да получават медицинска помощ, медицинският персонал да може да предостави медицинска грижа в съответствие с основните етични принципи на нашата професия, и международна помощ може да бъде предоставена за спасяване на животи и облекчаване на страданието. Всеки военен конфликт носи неизмеримо страдание и заплаха за здравето на много по-голям брой хора, отколкото тези, които са директни участници във военните операции. Тези проблеми ще продължат дълго след като конфликтът премине.

 Призоваваме за мир, за условия, в които медицинските професионалисти могат ефективно и в съответствие с принципите на Декларацията на Женева на Световната медицинска асоциация да оказват помощ,от която жертвите и пациентите отчаяно се нуждаят.

Призивът може да прочетете тук



Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists