ПРОДЪЛЖАВА РАБОТАТА ПО ИЗГОТВЯНЕТО НА ПРАВИЛАТА ЗА ДОБРА МЕДИЦИНСКА ПРАКТИКА ПО СПЕЦИАЛНОСТИ

ПРОДЪЛЖАВА РАБОТАТА ПО ИЗГОТВЯНЕТО НА ПРАВИЛАТА ЗА ДОБРА МЕДИЦИНСКА ПРАКТИКА ПО СПЕЦИАЛНОСТИ

accreditation council meeting 12 07 2016На 12.07.2016 година се проведе заседание на Акредитационния съвет към Български лекарски съюз. На него бяха представени проектите за правила за добра медицинска практика по Очни болести и по Хирургия, съответно от акад. Петя Василева и акад. Дамян Дамянов. Проф. Темелков информира, че има проект и по Анестезиология и интензивно лечение, който трябва да се доработи.
Взето бе решение с готовите проекти да бъдат запознати всички бордове по специалности, за да се утвърди стандарт за изготвянето на документите. Идеята е до есента да има завършени поне 10-15 от правилата за добра медицинска практика по различни специалности, които да бъдат внесени за подпис при министъра на здравеопазването.
Присъстващите се обединиха около мнението на председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев и д-р Юлия Бянкова, че е по-добре съсловието само да подготви документите, а не правлата да бъдат наложени административно.
Д-р Юлиан Йорданов, председател на АС информира, че предстои „отварянето“ на Наредба №2 от 25.03.2016 г. за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК и Наредба №39 от 16.11.2004 г. за профилактичните прегледи и диспансеризациите, и помоли бордовете по специалности да подготвят своето становище относно промените, които следва да бъдат направени.
Във връзка с въвеждането на дистанционно продължаващо медицинско обучение за лекарите, д-р Тодор Хинов запозна присъстващите с историята на този метод и се ангажира на следващото заседание да представи подробно вариантите за използването му. Представители на Medical News презентираха възможностите на дистанционното обучение през техния сайт. Беше взето решение да се направят първите опити за обучение от разстояние през Medical News със задаване на въпроси от лекари в реално време.
По молба на акад. Екатерина Титянова на заседанието беше представено научното списание „Невросонология и мозъчна хемодинамика“. Членовете на АС бяха единодушни, че то трябва да бъде акредитирано.
На заседанието на Акредитационния съвет присъстваха д-р Юлиан Йорданов, проф. Радомир Угринов, д-р Юлия Бянкова, д-р Виктория Чобанова, проф. Асен Гудев, проф. Здравко Каменов, проф. Емил Воденичаров, проф. Николай Петров, проф. Александър Куртев, д-р Боряна Парашкевова. На срещата бяха поканени и д-р Венцислав Грозев – председател на УС на БЛС, д-р Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС, акад. Дамян Дамянов, акад. Петя Василева и д-р Тодор Хинов – главни експерти на АС, представители на Medical News.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists