ПРОФ. Д-Р КОНСТАНТА ТИМЧЕВА, Д.М. „ЛЕКАР НА 2010 ГОДИНА“

ПРОФ. Д-Р КОНСТАНТА ТИМЧЕВА, Д.М. „ЛЕКАР НА 2010 ГОДИНА“

През октомври 2023 г. се навършват 20 години от основаването на престижното отличие „Лекар на годината“. Оттогава на 19 октомври – Деня на българския лекар БЛС връчва награди за принос в медицината. Идеята за това е на проф. Андрей Кехайов и две десетилетия на своя празник гилдията награждава най-заслужилите свои членове. В навечерието на „Лекар на годината 2023“ и гласуването на 20-тия носител на престижното отличие ще ви припомним кои заслужили медици са печелили титлата от нейното основаване до днес.

Проф. д-р Константа Тимчева, д.м. „Лекар на 2010 година"

Проф. Константа Тимчева е водещ онколог и национален консултант по онкология. Носител е на титлата „Лекар на годината“ през 2010 година и на голямото отличие на  Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. Председател е на Българската Асоциация по медицинска онкология, член на Нюйоркската академия на науките и на Европейския борд за борба с бака. 

Проф. Тимчева е дългогодишен ръководител на Клиниката по медицинска онкология в София, автор на учебници и преподавател на лекари-специализанти. 

През 1997 г. се хабилитира – доцент по специалността „Онкология“. В периода 1999 – 2008 г. /два мандата/ е представител на България в European Society for Medical Oncology. Член на ESMO Breast Cancer Faculty. През 2013 г. става професор по специалността Онкология. От 2014 до 2021 г. създава и ръководи Клиника по медицинска онкология в МБАЛ "Надежда" в София. От 2023 г. практикува в УМБАЛ “Св. Иван Рилски“ в столицата.

Членува в редица национални и международни организации: УС на Българска Национална Асоциация по Онкология - Bulgarian National Association of Oncology (БНАО/BNAO), Съвместна Онкологична Национална Мрежа - Bulgarian Joint Cancer Network (СОНМ/BJCN), European Society for Medical Oncology (ESMO), American Society for Clinical Oncology (ASCI), European Association for Cancer Research (EACR), European Organization for Research and Treatment of Cancer (EORTC) – член на Lung Cancer Group, Breast Cancer Research and Treatment (BCIRG), Balkan Union of Cancer (BUON)

Член е на няколко Европейски борда, определящи тактиката за лечение на някои видове солидни злокачествени тумори.

Има участие в 6 монографии и над 80 научни публикации в онкологични списания. Създател на учебник по специалността Медицинска Онкология.

Проф. Тимчева се занимава с преподавателска дейност в областта на онкологията – обучение на студенти по медицина, медицински сестри и лекари, специализиращи онкология.
Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists