ПРОФ. ЗЛАТИМИР КОЛАРОВ ПРЕДСТАВИ КНИГАТА СИ “ПО ТЪНКАТА ПОВЪРХНОСТ НА ЛЕДА”

ПРОФ. ЗЛАТИМИР КОЛАРОВ ПРЕДСТАВИ КНИГАТА СИ “ПО ТЪНКАТА ПОВЪРХНОСТ НА ЛЕДА”

В навечерието на 24-ти май -  Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, в музея "Земята и хората", писателят в бяла престилка, проф. Златимир Коларов представи романа си "По тънката повърхност на леда".

Премиерата беше уважена и от творците Недялко Йорданов, Хайгашод Агасян, Христо Деянов и Руси Чанев. На представянето на книгата присъства и д-р Гергана Николова член на УС на Български лекарски съюз.

Професор Златимир Коларов е пъстра личност. Освен практикуващ ревматолог, той е писател и сценарист.

По думите му , романът “По тънката повърхност на леда" е “за жената през погледа и душата на мъжа."

"В последните години прочетох няколко добре написани книги от жени за жени, предназначени за женската четяща публика. Почувствах женската душевност отвътре и как тя кореспондира и рефлектира в душата на читателките. Това го приех като творческо предизвикателство - от погледа на мъжа как би показал жената. Книгата е и за мъжете, разбира се", коментира в свое интервю за предаването "Хоризонт до обед" по БНР проф. Коларов.

"Опитах се да погледна жената в различните й измерения. Книгата е посветена на жените, с които животът ме срещна отблизо. Жените в живота на един мъж са много повече от любимите и любени жени", продължава проф. Коларов и посочва, че в началото са майката, бабите, съученички, състудентки, след това идва ред на любимите жени и накрая завършва с жената, която го закотвя в домашното огнище. 

"Исках да погледна и да покажа отвътре, да се почувства, без да разкривам какво точно стои зад това, което се показва, както е в живота", добавя  проф. Коларов за БНР. Той отбеляза мъжката агресивност и женската топлота и отзивчивост.

По думите му това, което е в романа, почива на интуитивност и емоционалност. В цялата книга има една недоизказаност, каза още писателят. 

"Поезията е миг проблясък. Тя идва, връхлита и се ражда словото и стихотворението. Късият разказ е бягане на къси разстояния. Романът е маратонско бягане - дълго и изтощително”, завършва проф. Коларов.

По повод откриването на Клуб „История и етика“ в новата сграда на Български лекарски съюз, която се намира на ул. “Доспат” 2 в столицата, проф. Коларов изрази готовност да дари по един екземпляр от всичките си книги за библиотеката на клуба.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists