ПРОФ. ЗЛАТИМИР КОЛАРОВ ПРЕДСТАВИ КНИГАТА СИ “ПО ТЪНКАТА ПОВЪРХНОСТ НА ЛЕДА”

ПРОФ. ЗЛАТИМИР КОЛАРОВ ПРЕДСТАВИ КНИГАТА СИ “ПО ТЪНКАТА ПОВЪРХНОСТ НА ЛЕДА”

В навечерието на 24-ти май -  Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, в музея "Земята и хората", писателят в бяла престилка, проф. Златимир Коларов представи романа си "По тънката повърхност на леда".

Премиерата беше уважена и от творците Недялко Йорданов, Хайгашод Агасян, Христо Деянов и Руси Чанев. На представянето на книгата присъства и д-р Гергана Николова член на УС на Български лекарски съюз.

Професор Златимир Коларов е пъстра личност. Освен практикуващ ревматолог, той е писател и сценарист.

По думите му , романът “По тънката повърхност на леда" е “за жената през погледа и душата на мъжа."

"В последните години прочетох няколко добре написани книги от жени за жени, предназначени за женската четяща публика. Почувствах женската душевност отвътре и как тя кореспондира и рефлектира в душата на читателките. Това го приех като творческо предизвикателство - от погледа на мъжа как би показал жената. Книгата е и за мъжете, разбира се", коментира в свое интервю за предаването "Хоризонт до обед" по БНР проф. Коларов.

"Опитах се да погледна жената в различните й измерения. Книгата е посветена на жените, с които животът ме срещна отблизо. Жените в живота на един мъж са много повече от любимите и любени жени", продължава проф. Коларов и посочва, че в началото са майката, бабите, съученички, състудентки, след това идва ред на любимите жени и накрая завършва с жената, която го закотвя в домашното огнище. 

"Исках да погледна и да покажа отвътре, да се почувства, без да разкривам какво точно стои зад това, което се показва, както е в живота", добавя  проф. Коларов за БНР. Той отбеляза мъжката агресивност и женската топлота и отзивчивост.

По думите му това, което е в романа, почива на интуитивност и емоционалност. В цялата книга има една недоизказаност, каза още писателят. 

"Поезията е миг проблясък. Тя идва, връхлита и се ражда словото и стихотворението. Късият разказ е бягане на къси разстояния. Романът е маратонско бягане - дълго и изтощително”, завършва проф. Коларов.

По повод откриването на Клуб „История и етика“ в новата сграда на Български лекарски съюз, която се намира на ул. “Доспат” 2 в столицата, проф. Коларов изрази готовност да дари по един екземпляр от всичките си книги за библиотеката на клуба.
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists