Рамковият договор ще гарантира участието на лекарите в реформата

Рамковият договор ще гарантира участието на лекарите в реформата

Д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз

от Лили Войнова
До няколко дни Българският лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса ще подпишат нов Национален рамков договор, който ще определи правилата за работа на лекари, стоматолози, диагностични центрове, лаборатории и болници за 2010 г. Досега три поредни години подписването на този документ се проваляше. Тази също беше под въпрос, но след протести на лекарите и намесата на премиера Бойко Борисов парламентарната здравна комисия удължи срока за приемането му. Утре ръководството на лекарите трябва да получи мандат от събора на съсловната организация, за да подпише договора.
Д-р Райчинов, какво е новото в рамковия договор за 2010 г.?

 • Няма кой знае какви новости. По-важен е самият факт на подписването на документа, защото след няколко години администриране договорното начало се връща. Това означава, че ще има конкретни, точни и ясни отношения между Националната здравноосигурителна каса, съсловните организации, регионалните каси и изпълнителите на медицинска помощ. И правилата вече няма да се определят едностранно от касата. Иначе в договора има малки, но важни промени, които отдавна искахме да направим.
  Какви са изискванията към болниците, за да сключат договор със здравната каса?
 • Изискванията са увеличени, и то предимно за големите болници, които предоставят висококвалифицираната помощ. Те трябва да отговарят на стандартите за съответните специалности, да осигурят съвременна апаратура, добри специалисти и 24-часов прием и обслужване на пациентите. Смятам, че това е правилно. То е от значение както за лекарите, така и за пациентите, затова не бихме могли да се противопоставим на подобно нещо.
  По принцип болница означава лечебно заведение, което гарантира 24-часово обслужване, така че не виждам нищо драматично. Мениджърите ще трябва да привлекат повече специалисти, за да могат високотехнологичните клиники да работят непрекъснато. В отделенията с по-малък обем на дейност ще се позволи лекарят да е на повикване, но трябва да е гарантирано, че ако се появи болен, той ще бъде обслужен.
  Тези нови правила ще доведат ли до закриване на болници?
 • Цели болници е малко вероятно да бъдат затворени, но ако има такива, те ще се преструктурират в хосписи или болници за долекуване. По-скоро обаче ще има отделения, които нямат необходимите специалисти или не осъществяват изисквания обем от дейности. Ние обаче настояваме да се гарантира заместващо здравеопазване, т.е. там, където отпаднат големи болнични звена, задължително да има спешен център и стационар за краткосрочен престой.
  Има болни, които в рамките на 2-3 дни могат да бъдат стабилизирани и след това лечението им да продължи в домашни условия. Тези пък, които имат нужда от специализирано лечение, трябва максимално бързо да бъдат транспортирани до качествена болница. Това е нашето желание - да няма луфтове в здравеопазването и риск за живота на пациентите. Ако някои общини искат на всяка цена да си запазят болниците, биха могли да го направят, като инвестират средства в апаратура и привлекат специалисти. Болници, които отговарят на изискванията, ще продължат да работят с касата и няма да бъдат закривани административно.
  На кои клинични пътеки ще се увеличат цените и с колко?
 • Ще се увеличат цените на 32 клинични пътеки, които не са коригирани от старта на реформите. Те са от различни специалности - кардиологични, неврологични, урологични и др. Тези пътеки изискват ресурс и частично повишение донякъде ще ги доближи до средствата, които се изразходват при лечението на пациентите. Увеличението е от 5 до 30%. За съжаление няма да има скок при останалите, въпреки че те също са недофинансирани. При джипитата се изравнява цената на профилактичния преглед на децата с тази за възрастните, което означава, че здравната каса ще им плаща по около 2 лв. повече.
  Предвиждат ли се други корекции на цените през годината?
 • Промените в Закона за здравното осигуряване предвиждат остойностяването на медицинските услуги да се извършва от комисии към Министерството на финансите. В тях ще участват и експерти на съсловните организации. Законът за бюджета на НЗОК от своя страна позволява след 1 юли да се освободят средства от резерва на касата в БНБ, с които могат да се увеличат цените както на клиничните пътеки, така и на останалите дейности.
  Освен това, като се има предвид споразумението между ГЕРБ и "Синята коалиция" да се осигурят поне 350 млн. лв. допълнително за болниците, ние очакваме в средата на годината да има ново увеличение на цените за дейност, по които плаща здравната каса. Според министър Симеон Дянков в момента цените на медицинските услуги са с 30 до 50% са по-ниски от тези, които би трябвало да бъдат.
  Ще имат ли право децата на преглед при педиатър без направление от личния лекар?
 • Явно по този въпрос се получи някакво недоразумение. Истината е, че няма как детето да отиде директно при педиатър, без талон, защото няма как да бъде отчетен прегледът. Затова все пак трябва да мине през семейния лекар и да получи направление. Новото е, че няма да има ограничения за тези препращания и всяко дете, което се нуждае от консултация, задължително ще я получи.
  Ще има ли намаление на броя на направленията за специалист през 2010 г.?
 • Според експертите на касата няма да има. Напротив, отпуснати са допълнителни 4 млн. лв. за препращане на децата при педиатър, като се увеличава възрастовата граница на свободния достъп. Досега тя беше до 14 години, а вече от това предимство ще могат да се възползват всички деца до 18 години. По-лошото е, че няма да има увеличение и снабдяването с направление ще продължи да е трудно, както досега.
  Остават и тримесечните лимити в болниците?
 • Да, така е. Те са за всички, не само за болничната помощ. За джипитата и специалистите ще бъдат разписвани точен брой дейности. Ще има и точен брой направления, които няма да могат да се надвишават. Това трябва да знаят пациентите - когато талоните свършат, трябва да отидат в листата на чакащите. Друг вариант засега няма. По същия начин стои и въпросът с изследванията в лаборатории, рентгени и т.н. - там също има точно число, което не може да се надвиши. За болниците се предвиждат някакви корекции на тримесечие, но те ще са за сметка на бюджета за следващите три месеца. Така че хората трябва да са подготвени, че и в болниците ще има листи на чакащите.
  Новите правила за работа ще гарантират ли, че няма да спадне качеството на медицинските услуги? И какво повече дават те за пациентите?
 • Нашата надежда е, че трябва да се повиши качеството на медицинските услуги. Такава е целта на реформата - болните да се лекуват в по-качествени болници и от по-добри специалисти. Притесненията ми са, че това не е подплатено с необходимите финансови средства. Засега не виждам и ясни идеи по заместващото здравеопазване, гарантирането на транспорта и достъпа на пациентите до качествено лечение, особено за хората от отдалечените райони. Докато не видя навсякъде тези спешни звена, не мога да нямам притеснения за качеството на услугите и за достъпа на пациентите. Това обаче е работа на министерството.
  Лекарите недоволстваха и от завишените санкции за незначителни грешки. Как се реши този въпрос?
 • В НРД вече няма глава "Контрол и санкции", защото тя е разписана в Закона за здравното осигуряване. Успяхме да се преборим да няма мултиплицирани санкции, т. е. множество глоби за едно и също нарушение. Отпадна и санкцията за това, че лекарят не си е вдигнал телефона. Начинът на регулация на дейностите също не влиза в НРД. Определянето на обема на дейности и контролът върху тях ще се прави само от НЗОК.
  Има ли вероятност лекарският събор да не ви даде мандат да подпишете рамковия договор?
 • Надявам се да не се случи, но теоретично има. Съборът е висшият орган и той има последната дума. Надявам се обаче, че колегите са наясно със ситуацията в страната, с възможностите на този етап и ще гласуват "за" подписване на договора. По този начин лекарският съюз ще остане участник в събитията, в контрола и в прозрачността на това, което се случва в здравеопазването.
  Ако не подпишем НРД, това означава, че ще бъдем само наблюдатели на процесите. Връщането на договорното начало говори най-вече, че в процесите в сферата на здравеопазването се възстановяват демократичните принципи. Защото през последните години беше наложено администрирането, като съюзът се пренебрегваше. Добър знак също е, че най-сетне има политическа воля за реформи в сектора.
  Ние не сме против тях, напротив, смятаме, че трябва да се случат, и то в кратък срок. Но искаме това да става при пълна прозрачност на процесите, без лобизъм, субективизъм и т.н. Затова пак повтарям, че връщането на БЛС в договарянето и в комисиите, които подготвят промените, гарантира прозрачност. И това е в полза на лекарите, на пациентите, а и на самите управляващи.
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
E-Continuous Medical Education for Physicians
Cluster

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists