РЕГИСТРИРАНИ СА ПЪРВИТЕ ДВА СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС У НАС

РЕГИСТРИРАНИ СА ПЪРВИТЕ ДВА СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС У НАС

Засечени са първите положителни проби за коронавирус у нас. Това стана ясно по време на извънреден брифинг в Министерски съвет късно вечерта в събота.

Проф. Тодор Кантарджиев припомни, че е започнало изследване на всички тежко болни пациенти с белодорбни усложнения за наличие на коронавирус и така се е стигнало до положителни проби - при два от трите възможни теста. Ще се правят още тестове през следващите часове. Става дума за пациент от Плевен на 27 г. и пациентка от Габрово на 75 г. По думите на Кантарджиев състоянието на двамата се подобрява.

Утре около 10:00 ще е окончателно ясно дали наистина говорим за коронавирус. Началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски обясни, че продължават проверките на резултатите, но на този етап лицата с положителни проби се считат за заразени.

Издирени са 18-20 души, които са били в контакт с тях в болниците, както и членовете на семействата им, заяви главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Инфекциозните отделения в двете болници са под карантина. Пациентите няма да бъдат местени в София. Кунчев отбеляза, че пациентите нямат стандартния профил на заразените. "Губи ни се нулевият пациент", призна ген. Мутафчийски.

Инструкциите към населението Началникът на ВМА подчерта, че остават препоръките към населението - при наймалко съмнение за влошено здравословно състояние или след пътуване в рискова дестинация да прилагат т.нар домашна карантина; да поддържат добра лична хигиена, на публични места да спазват дистанция от поне метър и половина от другите граждани и да избягват препълнените транспортни средства.

"Когато става въпрос за профила на такива евентуални пациенти - това са пациенти, които имат грипоподобна симптоматика, които са пътували в рискови дестинации или са били в контакт с известни заразени с коронавирус или са посетили болнично заведение, в което се лекуват болни с коронавирус", обясни генералът. Той подчерта, че няма нужда от допълнително запасяване с продукти и медикаменти от страна на населението.

Целия брифинг на Националния оперативен щаб може да видите ТУК

Източник:




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists