РЪКОВОДСТВОТО НА БЛС ПОИСКА СРЕЩИ С ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНИ ГРУПИ В НС

РЪКОВОДСТВОТО НА БЛС ПОИСКА СРЕЩИ С ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНИ ГРУПИ В НС

altПо решение на 64-тия Събор, председателят на съсловната организация д-р В. Грозев изпрати писма до всички председатели на парламентарно представените групи в НС /с изключение на Атака/, в което се настоява за среща в най-бърз порядък. Заедно с писмото е приложено и СТАНОВИЩЕТО НА БЛС, свързано с промяната в закона за бюджета на касата, където са обозначени текстовете, с които Лекарският съюз не е съгласен, както и предложенията на съсловието за промяна. Дословно писмото гласи:

"Във връзка с внесен за обсъждане и гласуване в НС Законопроект за бюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2016 г., бихме искали да представим на Вашето внимание становището на Български лекарски съюз (БЛС) по бюджетната рамка за 2016 г. В същото време сме твърдо против текстовете, предложени в Преходните и заключителни разпоредби, чрез които се прави опит да се прередактира и основно промени философията на приетите от Вас текстове в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) от м. юни 2015 год. (обн. в ДВ, бр. 48/2015 г.).
В предложените Ви за гласуване промени в Закона за бюджет на НЗОК (ЗБНЗОК) за 2016 година ясно се прокарва идеята отново Български лекарски съюз да бъде изваден от договорния процес по обсъждане и приемане на Националния рамков договор (НРД), като успоредно с това предложените текстове са реална заплаха за компрометиране на реформата в здравеопазването и най-вече правото на пациента да ползва дейностите, определени като „основен пакет”, гарантиран на 100 (сто) процента от ЗЗО.
Български лекарски съюз, доказал във времето, че е надежден, конструктивен и отговорен партньор на НЗОК, се обръща към Вас с покана за спешна среща, в която да изложи мотивите си против готвените промени, като декларира, че и занапред ще подкрепя всички усилия и законови промени, които са в интерес на българските граждани за повишаване качеството на здравните услуги и подобряване тяхното здраве."

СТАНОВИЩЕТО НА БЛС: ТУК




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists