РЪКОВОДСТВОТО НА БЛС СЕ СРЕЩНА С НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ НА КАСАТА ПРИ ДОМАКИНСТВОТО НА МИНИСТЪР Н.ПЕТРОВ

РЪКОВОДСТВОТО НА БЛС СЕ СРЕЩНА С НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ НА КАСАТА ПРИ ДОМАКИНСТВОТО  НА МИНИСТЪР Н.ПЕТРОВ

style="text-align: justify;">Със съдействието на здравния министър проф.Н.Петров, на среща в МЗ се събраха Надзорният съвет на касата и ръководството на БЛС, заедно с членове на УС. Отново бяха поставени същите въпроси, на които БЛС търси решение вече 3 месеца. По какви договори или споразумения работят изпълнителите на медицинска помощ, защо типовите индивидуални договори, които се подписват, не са съгласувани с БЛС, как става разпределението и отчитането в доболничната помощ, където се регистрира сериозен недостиг на направления за специалист и МДД, как ще се финансира болничната помощ – с 5% върху заработената сума или върху прогнозния бюджет, как ще се заплащат интензивните грижи, за които 40 млн.лв са крайно недостатъчни. – тава бяха част от въпросите на съсловната организация. Не бяха пропуснати и правилата за заплащане на медицинските изделия, а основният въпрос, който д-р Райчинов постави, беше свързан с банковите сметки на НЗОК – има ли касата сметки в банки, колко са, къде са, колко лихви се натрупват по тях и за какво се използват. Ако има такива средства, те могат с решение на Надзорния съвет да се използват за плащане на интензивните грижи – добави той.
Управителят на НЗОК Д-р Пл. Цеков даде информация, че почти всички индивидуални договори са подписани, но отказа да коментира банковите авоари на касата, като каза, че те са предмет на делото, заведено от лекарския съюз. Той изрази готовност да бъдат обсъдени всички спорни моменти по правилата и отново каза, че са направени много отстъпки към връщане на миналогодишната методика за плащане на болниците.
Красимир Стефанов – като член на НС на Касата, увери присъстващите, че проблем със събираемостта на здравни вноски няма да има, като се очаква в края на периода да се съберат 7 млн.лв. повече, в сравнение с миналата година.
С пожелание за продължение на добрия диалог между БЛС и НЗОК, срещата приключи.
От страна на БЛС в срещата участваха д-р Цв.Райчинов, д-р Юл.Йорданов, д-р Д.Ленков, доц.д-р Б.Китов, д-р Д.Чинарска, д-р Д.Петров, д-р М.Райкова, адв.Ив.Сотиров.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists