РЪКОВОДСТВОТО НА ЛЕКАРСКИЯ СЪЮЗ СЕ СРЕЩНА С ДЕПУТАТИ ОТ АБВ И ДПС

РЪКОВОДСТВОТО НА ЛЕКАРСКИЯ СЪЮЗ СЕ СРЕЩНА С ДЕПУТАТИ ОТ АБВ И ДПС

На 15 юни в Народното събрание се проведе работна среща с депутати от групата на АБВ по молба на БЛС. От страна на съсловната организация присъстваха д-р В.Грозев - председател на УС на БЛС, проф.д-р О.Хаджийски и д-р Г.Павлова – зам.-председатели на УС на БЛС и д-р Ст.Борисов – гл. секретар на УС на БЛС.
От АБВ в срещата участваха доц.д-р Кючуков, член на парламентарната комисия по здравеопазване, проф. Ив.Станков, Ив.Иванов, Л.Никифоров и П.Кадиев.
Д-р Грозев запозна депутатите със становището на БЛС относно провеждащата се реформа, както и с актуални въпроси, свързани с нея. Постави се акцент върху предложенията на БЛС за нормативни промени в ЗЛЗ и Закона за здравното осигуряване, както и за финансиране на системата през 2017 г.
Доц.Кючуков увери, че АБВ няма различия с вижданията на БЛС. Според него, към днешна дата, в системата на здравеопазването: „Цари пълен нормативен хаос и се създават екзотични правила на работа. Здраваната политика е грешна от 1999 г., като целта е само финансова стабилност, която не е в интерес на пациента. Някои подзаконови актове нарушават законите”.
Представителите на АБВ заявиха готовност да поставят на парламентарен контрол повдигнатите въпроси от БЛС и да обсъдят внимателно предложените законодателни промени. Заявиха, че в близки срокове ще сезират Конституционния съд за незаконосъобразността на някои нормативни актове.
Парламентарната група на АБВ покани представителите на БЛС на 16 юни от 10.30 ч. в парламента за участие в дебат на тема: „Реформа в българското здравеопазване - позитиви или рискове за българските пациенти”, с цел проблемите в системата да получат широка общественна гласност.
Ръководството на БЛС се срещна и с депутати от ДПС. В разговорите участваха д-р Х.Адемов – член на Комисията по здравеопазване, д-р Г.Чакъров, д-р Т.Кърджалиев и д-р Н.Джафер.
В отговор на поставената проблематика от БЛС, депутатите от ДПС изказаха загриженост за случващото се в системата на здравеопзаване и припомниха, че твърдо стоят зад въвеждането на допълнителния стълб на здравно осигуряване (здравно застраховане) и че са за разбиване на монопола на НЗОК, с цел създаване на конкуренция.
Народните представители препоръчаха на БЛС да поиска информация и да се запознае със структурата на бюджета за здравеопазване за 2017 г. Депутатите на ДПС се съгласиха с позицията на БЛС, че здравеопазването е надпартийна политика и всички трябва да обединим усилия си за необходимата реформа.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists