Само здравните вноски на работещите отиват в частни фондове

Само здравните вноски на работещите отиват в частни фондове

Частниците ще могат да формират печалба и да се конкурират с касата align="justify" />
Реформата в здравеопазването, която предвиждаха управляващите, претърпя промяна. Само две седмици след като здравният министър Божидар Нанев представи рамката на бъдещия здравноосигурителен модел, председателят на здравната комисия Лъчезар Иванов огласи доста по-различни виждания по време на кръгла маса в парламента. Основно стратегията предвижда, че вноските на работещата част от българите не представляват "публичен ресурс" и затова спокойно могат да бъдат разпределяни към частните фондове.
През 2011 г. всички здравноосигурени ще бъдат задължени да се осигуряват допълнително, а вноската ще бъде увеличена от 8 на 10 процента. Така ще има един основен пакет, който ще се покрива от касата, и втори – допълнителен, за който осигуряването ще става във фонд по избор. Иванов обаче съобщи, че пенсионерите, децата, студентите и всички, чиито здравни вноски се плащат от държавата, няма да си избират частен фонд, а ще бъдат осигурявани за допълнителния пакет медицински услуги пак в НЗОК.
"Така отговаряме на всички, които повдигат въпроса редно ли е публични средства да се дават на частни фондове. Обществени средства няма да се дават на частните фондове, а в тях ще отиват само пари от личните вноски на здравноосигурените", посочи Лъчезар Иванов. Той сравни допълнителното задължително осигуряване със застраховката “Гражданска отговорност“ - длъжен си да я плащаш, но сам си избираш при кой застраховател да отидеш.
При задължителното допълнително осигуряване, за което още не е ясно какъв пакет медицински услуги ще покрива, НЗОК и частните фондове ще се конкурират, обяви Иванов. Според обявените от Нанев намерения конкуренция не бе предвидена.
Работещите ще могат да си избират дали да правят задължителното си допълнително осигуряване в НЗОК или в някой от частните фондове. Докато на НЗОК не й е позволено да формира печалба от техните вноски обаче, то частните фондове ще могат според модела на Иванов. Преди две седмици Нанев съобщи, че частниците няма да могат да формират печалба, а ще имат право на до 2 процента административни разходи.
Иванов обясни, че в първите две години частните фондове ще бъдат задължени да реинвестират печалбата си в клонова мрежа, модерни информационни системи, развитие на персонала и др. и чак след това ще могат да прибират печалбата за себе си.
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
E-Continuous Medical Education for Physicians
Cluster

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists