СЪБОРЪТ НА БЛС ПОДКРЕПЯ ЛЕКАРИТЕ ОТ СТАРА ЗАГОРА

СЪБОРЪТ НА БЛС ПОДКРЕПЯ ЛЕКАРИТЕ ОТ СТАРА ЗАГОРА

style="text-align: justify;"> style="text-align: justify;">Завършилият днес 55-ти извънреден събор на БЛС в гр.Равда гласува следната декларация, с която подкрепя категорично екипа на лекарите и специалистите по здравни грижи от РЦТХ, подали колективната си оставка: style="text-align: justify;">

ДЕКЛАРАЦИЯ
от делегатите на 55-ти Събор на БЛС
/в подкрепа на лекарите и специалистите по здравни грижи от РЦТХ Стара Загора, подали колективна оставка/

Структурата на системата по трансфузионна хематология е следната:

• Пет големи районни центъра по трансфузионна хематология, които са визирани в член 5 от ЗЛЗ
• Двадесет и три /23/ отделения по трансфузионна хематология към областните болници
• Системата по трансфузионна хематология е единствената реформирана до край с оглед повишаване на качеството и сигурността при кръвопреливане. Работата в районните центрове отговаря на всички световни стандарти в областта на хематологията.

Към 31.12.2011г. в тази система работят около 130 души лекари, от тях около 30-40 души в пенсионна възраст, още толкова – без придобита специалност. Основната част от тях са съсредоточени в петте големи центъра.

Отделенията по трансфузионна хематология към областните болници получават ДМС от болниците, в които работят. Работещите в районните центрове по ТХ получаваха от МЗ до края на 2011 г. възмездяване на разходите по диагностика и преработка. От 01.01.2012г. никой от районните центрове по трансфузионна хематология не получава такова доплащане .

Освен това настоящата наредба за следдипломна квалификация (Наредба №34), както и системно ниското заплащане, демотивират специализантите да придобиват тази специалност, което в близките няколко години ще доведе до критична ситуация и колапс на системата. Това автоматично ще се отрази върху цялостната дейност на здравеопазването в страната.

1. Предлагаме на Министерство на здравеопазването на основание закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането да гарантира изплащането на спрените средства и да придвиди необходимия ресурс, с който да се актуализират бюджетите на центровете за трансфузионна хематология.
2. Съборът на БЛС, проведен на 19-21 октомври 2012, Равда, като върховен орган на БЛС, изразява пълна подкрепа и солидарност с декларацията на лекарите и специалистите по здравни грижи от РЦТХ Стара Загора.

3. Смятаме, че тези проблеми отразяват началото на финансовия и кадрови колапс в системата на здравеопазването и настояваме категорично за моментална реакция от страна на Министерство на здравеопазването.

20.10.2012г.
Равда




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists