СДРУЖЕНИЕ ИСКА КРЪВНИ ЦЕНТРОВЕ В СТРАНАТА, ЗА ДА НЯМА ДЕФИЦИТ НА ПЛАЗМА

СДРУЖЕНИЕ ИСКА КРЪВНИ ЦЕНТРОВЕ В СТРАНАТА, ЗА ДА НЯМА ДЕФИЦИТ НА ПЛАЗМА

От Сдружение за лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма подготвят второ отворено писмо до премиера Бойко Борисов и здравния министър д-р Костадин Ангелов, с искане да бъдат отворени Кръвни центрове в цялата страна, за да могат хората да даряват реконвалесцентна плазма за лечението на пациенти с Covid-19, а не само това да се случва в Националния център по трансфузионна хематология в София.

Д-р Павлина Михайлова - председател на сдружението заяви за БНР, че след като с първото им писмо, в което беше поискано Националният кръвен център да работи и през почивните дни, дарители се записват по график чак за след две седмици, тъй като екипа, който прави процедурата е един и не може да обработи повече от 10-12 души на ден.

„На пръв поглед те си спазват обещанието, приемат всеки, който се е записал, но имам информация, че се записват хора не за събота и неделя, а за след две седмици. Тревожно е, че дори и да работят през почивните дни, плазмата, за да бъде освободена са необходими 24 часа. Тоест, тя ще се обработва в понеделник, а във вторник ще може да се разпредели на чакащите болни“, обяви д-р Михайлова.

Д-р Михайлова сподели, че само вчера до сдружението са били подадени 50 искания за кръвна плазма от лекари в цялата страна, но не е имало налична такава. В същото време интересът към даряването е голям, особено след като беше променена възрастовата граница на 65 години. Дневно през сдружението за лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма запитвания да даряване правят между 10 и 20 души. Щом има дарители и лекари да използват тази плазма, трябва да им се даде възможност, смята д-р Павлина Михайлова.

Според нея решението за това са повече места за събиране на кръвна плазма. И даде пример: Ръководството на Окръжна болница в София е готово да отдели помещение.

От сдружението осъществяват контакт с дарители, за да са сигурни как се лекува с плазма и разясняват процедурата.

Сред центровете, които искат да имат отделение за вземане на плазма, на първо място е Шумен.

Идната седмица във Варна предстои да започне работа кръвният център. Очакваме в Стара Загора, Пловдив и Плевен също да започнат да събират дарители.

В Русе и Бургас имат желание, в Благоевград също. Това могат да бъдат Covid-плазма отделения, но за това трябва да се вземат законови решения час по – скоро, защото хората искат да се спасяват и ние трябва да им помогнем, категорична е д-р Михайлова.

Интервюто можете да чуете ТУК

Източник:
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists