Синдикатите и БЛС са готови на протест срещу здравната реформа

Синдикатите и БЛС са готови на протест срещу здравната реформа

Лили Ангелова

Синдикатите, Българският лекарски съюз и специалистите по здравни грижи подкрепят готвените протести от общинските и частните болници. Причината е в делегираните бюджети на здравните заведения. Малките лечебни заведения дадоха срок до 15 февруари на Министерството на здравеопазването и на Националната здравноосигурителна каса да вземат решение, с което болниците да не се финансират чрез делегирани бюджети.

От БЛС поискаха отлагане с година на част от здравната реформа. Според тях трябва да се даде 12-месечен срок на болниците, за да покрият новите критерии за работа с НЗОК, обясни председателят на съсловната организация доктор Цветан Райчинов. "Имал съм две срещи с премиера и се убедих, че той е способен да взима много бързи, гъвкави и рационални решения", допълни Райчинов.

Според председателя на КНСБ доктор Желязко Христов реформата се прави без аргументи и доказателсва. "Иска ми се да кажа на властниците да отидат до някой жп прелез, там има правоъгълна табела, на която пише "Огледай се, ослушай се и ако не идва влак, премини". Има подготвящ се влак на недоволството", коментира Христов.

Според министъра на здравеопазването Божидар Нанев няма причина за протести, защото нямало да се отказват средства на болниците за реално свършена дейност. По думите му, делегираните бюджети ще са по-големи от определените. На въпрос дали може да се стигне до оставката му, Нанев коментира, че един министър може винаги да бъде сменен и че няма никакъв проблем за това.
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists