СЛЕД ДЪЛГОГОДИШНИТЕ УСИЛИЯ НА БЛС И РЕШИТЕЛНОСТТА НА МИНИСТЪР МОСКОВ, БОЛНИЦИТЕ ЩЕ НАЕМАТ СПЕЦИАЛИЗАНТИ НА ТРУДОВ ДОГОВОР

СЛЕД ДЪЛГОГОДИШНИТЕ УСИЛИЯ НА БЛС И РЕШИТЕЛНОСТТА НА МИНИСТЪР МОСКОВ, БОЛНИЦИТЕ ЩЕ НАЕМАТ СПЕЦИАЛИЗАНТИ НА ТРУДОВ ДОГОВОР

altМладите лекари-специализанти вече ще бъдат наемани от базите за обучение на срочен трудов договор, гласи новата наредба за придобиване на специализация, изготвена от МЗ и обнародвана в „Държавен вестник”. „Наредбата е важна крачка в правилната посока, но само тя няма да е достатъчна”, коментира председателят на БЛС д-р Цв. Райчинов за в.24 часа. Целта на промените е да освободят системата на специализациите, като я направят по-достъпна и справедлива за младите лекари, а в по-далечна перспектива - да допринесат за задържането на новозавършилите медици в пределите на страната ни – проблем, върху който Българския лекарски съюз работи години наред . „Най-важното сега е, че на специализантите започва да се дава статут, тъй като до момента те нямаха такъв”, допълва д-р Райчинов. „Те ще получават трудов договор и доходи и ще имат задължения като работещи лекари. Трябва обаче да бъдат изцяло признати за работещи лекари и трябва да могат да се смятат за такива след завършване на един модул”, казва още председателят на съсловната организация.
Според новата наредба възнаграждението на специализантите няма да е по-ниско от 2 минимални заплати (720 лв.) и те ще имат правото сами да избират базата си за обучение - болница или немедицинско заведение. За теоретичното и практическото обучение обаче ще се дължат такси, определени от висшето училище или националния център, като месечното изражение на всяка от тях няма да надхвърля 50% от минималната заплата за страната. Наредбата предвижда още специализации на държавна издръжка, за които ще има класиране.
Специализантите в заварено положение по досегашната наредба 34 от 2006 г. пък ще могат да продължат обучението си по стария ред или да изберат новите правила, като в срок до 3 месеца от влизането в сила на новата наредба сключат трудов договор на пълно работно време с база за обучение.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists