След пауза от 4 години лекари, стоматолози и каса подписаха НРД 2010

След пауза от 4 години лекари, стоматолози и каса подписаха НРД 2010

Подписване на НРД 2010Бойко Бонев, zdrave.net

НРД 2010 вече е факт, след като днес бе подписан от председателя на управителния съвет на здравната каса Владислав Горанов, от председателя на УС на БЛС д-р Цветан Райчинов и от председателя на УС на БЗС д-р Николай Шарков. Договорът бе преподписан от здравния министър д-р Божидар Нанев. Предстои НРД 2010 да бъде публикуван в „Държавен вестник”, като документите за сключване на договорите с изпълнителите на извънболничната медицинска помощ ще се подават в 30-дневен срок след обнародването му.

Според разписаните изисквания директорите на РЗОК ще разглеждат подадените документи и ще сключват договори с лечебните заведения за извънболнична помощ до 15 февруари 2010 г., а с лечебните заведения за болнична помощ – до 20 януари 2010 г. В същото време всяка болница, която иска да сключи договор със здравната каса ще трябва да осигурява 24 часа в денонощието възможност за прием или транспорт на спешни пациенти до друго лечебно заведение. За сключване на договор по отделните специалности ще се изисква и наличието на специалисти на основен трудов договор в болницата. Освен това лечебните заведения ще трябва да разполагат с нужната апаратура и да имат клинична лаборатория на своята територия. Към договорите с лечебните заведения за болнична помощ ще се изисква и обявяването на достъпно място на дължимите потребителски такси и лицата, освободени от тях. Ще се обявяват и дейностите извън основния пакет, гарантиран от НЗОК.

Председателят на УС на БЛС д-р Райчинов коментира, че в новия НРД има известни подобрения, но те не са много. Според него те ще се усетят най-добре при достъпа до медицинска помощ на децата. През следващата година всяко дете ще има неограничен достъп до педиатър, като за целта са заложени допълнително 4 млн. лв. Увеличава се и цената на първичния профилактичен преглед на лица до 18 г. от 5.30 лв. на 7.70 лв.

Според д-р Райчинов в болничната помощ има както рестрикции, така и известни подобрения. Рестрикциите са свързани главно с делегираните бюджети, които ще бъдат коригирани на всеки три месеца в зависимост от потока на пациентите. Ако дадено лечебно заведение надвиши границите на делегирания бюджет ще трябва да подаде сигнал до РЗОК, където ще търсят начин за разрешаване на проблема, става ясно от документа. Според договора няма да бъде ограничаван обоснования прием на пациенти. На директорите на лечебните заведения ще бъде разрешено да правят вътрешно пренасочване и управление на средствата си. Според д-р Райчинов очакванията са договори с касата да подпишат тези лечебни заведения, които предложат качествена медицинска услуга. Тези, които не отговарят на изискванията за качество, ще трябва да намерят други пътища на развитие, добави той.

Зам.-здравният министър д-р Валерий Митрев отбеляза, че в новия НРД има увеличение на цените на 32 клинични пътеки, които не са били променяни вече 8 г. Увеличението е между 10 и 20%. Председателят на УС на БЗС д-р Николай Шарков пък обясни, че с 10% са увеличени цените за детската дентална медицина и оралната хирургия.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists