Спасете пушача!

Спасете пушача!

align="justify" />Ако някой си е мислел, че в България има политика за борба с тютюнопушенето, вчера трябва да е разбрал, че това е илюзия. Такава политика просто няма.
Отстъпление
Вчерашната половинчата стъпка си е де факто отстъпление. Аргументът за страданията на pecторантьорите е просто комедиен. Та как може американецът, англичанинът, немецът и др. да излизат пред кръчмата да пушат, а българинът не може. С какво нашият пушач е по-специален от техните? На всички е ясно, че никой собственик на заведение няма сам да "избере" да загуби клиентите си и след 1 юли нищо няма да се промени. И защо? Защото държавата не може да си позволи да загуби постъпленията от акцизи от цигари в бюджета. Защото държавата не може да си позволи пушачите да изчезнат. А статистиката, ще кажете.. . А това, че сме на първо място по сърдечно-съдови заболявания в ЕС? А това, че водим по заболеваемост от рак? А това, че продължителността на живота ни е най-ниска?
Истината
Отговорът е прост. България няма нужда от увеличаване продължителността на живота. Тя пенсионната ни система и сега си е издънена. Ами ако българинът вземе, че спре да пуши и изведнъж заживее по 83 вместо по 73 години? Кой ще издържа всички тези хора? Именно затова в България няма Политика по ограничаване на пушенето, а политика по спасяването му. И сега тя е още по-наложителна, защото България не може да избяга от новите евроакцизи. Реалната (не номиналната) цена на цигарите яко ще расте и рязко ще изпревари ръста на доходите: Ето защо забраната пада,а политиката на държавата накратко е следната: "Пушачите така или иначе намаляват, защо да засилваме процеса."
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists