СПЕЦИАЛНА ЗАСТРАХОВКА ЩЕ ПАЗИ МЕДИЦИТЕ ОТ АГРЕСИВНИ ПАЦИЕНТИ

СПЕЦИАЛНА ЗАСТРАХОВКА ЩЕ ПАЗИ МЕДИЦИТЕ ОТ АГРЕСИВНИ ПАЦИЕНТИ

Специална застраховка ще пази медиците от агресията на пациенти. От днес до края на годината с нея ще бъдат защитени всички служители в Спешна помощ - София и София-област. Надеждата е тя да подейства превантивно. Сключено е и споразумение между БЛС и застрахователната компания, за да може услугите да се ползват на преференциални цени от лекарите и медицинските служители в цялата страна.

Екипът тръгва към адрес. Но не са редки случаите, в които там освен пациентът, ги чакат и агресивни близки.

"Ние сме тук да помогнем на хората, не да им навредим и срещу нас да получаваме някаква агресия не е нормално. Трябва да се борим срещу това нещо и най-вече да не се отказваме", каза д-р Таня Алекова, лекар в ЦСМП - София.

Много обаче не издържат. От началото на годината в София и областта са регистрирани 5 случая на сериозна физическа агресия срещу медици.

Много по-страшна е тази скритата вербална агресия. Тя носи в себе си усещането за безсилие", каза Иван Маджаров, председател на БЛС.

До лекарите застават и застрахователите. Новите полици ще включват не само обезщетение за неимуществени вреди, но и правна помощ за пострадалите.

"Ние съвсем ясно гарантираме, че ще търсим отговорност от всяко едно лице, позволило си да агресира срещу медицинския персонал в България", каза Павел Димитров, изп. директор на застрахователна компания.

По данни на Лекарския съюз над 55% от медиците у нас са били подложени на вербална или физическа агресия. При останалите професии средният процент е 17.

"Един напусна веднага, една сестра не се върна след болнични, един парамедик напуска и още една сестра накрая пак по същата причина", каза Георги Гелев, директор на ЦСМП - София.

You can see all the material here

Source: БНТ БНТ




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists