СРЕЩА МЕЖДУ БЛС И НАДЗОРА НА КАСАТА РЕШИ НЯКОЛКО ВАЖНИ ПРОБЛЕМА В МЕТОДИКАТА ЗА ЗАПЛАЩАНЕ НА МЕДИЦИНСКАТА ДЕЙНОСТ

СРЕЩА МЕЖДУ БЛС И НАДЗОРА НА КАСАТА РЕШИ НЯКОЛКО ВАЖНИ ПРОБЛЕМА В МЕТОДИКАТА ЗА ЗАПЛАЩАНЕ НА МЕДИЦИНСКАТА ДЕЙНОСТ

altДнес, на проведената среща между УС на БЛС и Надзорния съвет на касата, бяха разисквани няколко текста от изготвената Методика за заплащане на медицинската дейност към НРД-2015, които предизвикаха недоволството на някои лечебни заведения. Беше постигнато съгласие по следните текстове:
-Отпада изискването да се заплаща дейност за един пациент, за една календарна година /един случай/ само по една от двете КП - № 241 и 244 в областта на рехабилитацията. Ще се заплаща по досегашната практика.
- Като „въпрос на неразбиране” беше определено записаното в Методиката изискване за лимитиран брой хоспитализации по 1 годишно. Стана ясно, че броят на хоспитализациите се определя, съобразно алгоритъма на пътеката, а не се определя от ОБЩИТЕ ПРАВИЛА – така напр. в алгоритъма на кл.пътека КП № 240 Физикална тeрапия и рехабилитация при детска церебрална парализа е посочено, че могат да се извършат не повече от 12 хоспитализации годишно с обща продължителност най-малко 120 дни, разпределени последователно или през определени периоди от време по преценка на лекаря, предлагащ хоспитализацията.
-Във връзка със запориране на сметките на някои болници, БЛС поиска съвместна спешна среща с МЗ и МФ в лицето на министър Горанов. Целта е да се потърси работещ механизъм, по който ЛЗ да заплащат своите задължения към съответните осигурителни и данъчни институции след 25-то число, когато касата се е издължила към тях за изработеното през месеца. Досега, разминаването в датите позволяваше запориране на сметките, с риск от блокиране на цялостната им дейност.
-За преодоляване на бюджетния дефицит в някои болници, БЛС предложи формиране на резерв от 50 млн.лв., предназначен за болниците с повишена степен на спешност. На този етап обаче, НЗОК не се ангажира със съгласие, докато не приключи изчисляването на месечните бюджети на всяка болница, което ще позволи определянето на точния размер средства, оставащи заделени. Беше постигнато и съгласие, че всяка болница, реализирала по-висока степен на спешност и съответно преразход на месечния бюджет, може да поиска от Надзорния съвет преразглеждане на определения бюджет, като това бъде доказано със съответната спешна дейност.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists