Cultivated organizations Uniform: NHIF makes decisions without dialogue and unilaterally

Cultivated organizations Uniform: NHIF makes decisions without dialogue and unilaterally

НЗОК взима решенията, касаещи здравния сектор, едностранно и без диалогичност със съсловните организации. Около това мнение се обединиха на съвместна пресконференция председателите на Българския лекарски съюз, Български фармацевтичен съюз, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, както и представители на Българския зъболекарски съюз.

Тя се случва на фона на натрупаното напрежение в последните седмици между БЛС и НЗОК и провалената среща вчера, свързана с разпределението на останалите средства в бюжета на фонда за извънболнична помощ.

„НЗОК се превърна в административен орган, една разплащателна агенция, която не изпълнява предварително заложените й функции“, категоричен бе председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Ние сме тези, които трябва да бъдат чувани, когато се взимат решения, свързани с процесите и разпределението на средствата“, подчерта той.

Д-р Маджаров посочи, че според докладните на Касата оставащите средства в СИМП са 27 млн. лв., а в ПИМП – 17 милиона, въпреки че според съсловната организация те са съответно 30 и 20 милиона. „По отношение на болничната медицинска помощ от стенограмите на Надзорния съвет на Касата се вижда, че разпределението на месечния бюджет на болниците до края на годината е по-малко от това, което остава в бюджета и което е гласувано от Народното събрание“, каза той. „По отношение на ПИМП и СИМП – категорично продължават опитите от страна на НЗОК да се твърди, че към 30 ноември, защото тогава приключва финансовата година, няма да има никаква икономи, а истината е точно обратната“, каза още той.

Според д-р Светослав Гачев от Българския зъболекарски съюз са налице принципни проблеми в системата. „Касата, зад която се крият всички институции, се явява институцията, която управлява здравеопазването. НЗОК управлява като търговец“. Философията, с която Касата беше създадена, сега няма нищо общо с нейната дейност“, коментира той.

От своя страна Милка Василева също подчерта, че целостта на медицинската общност е изключително важна за състоянието на здравеопазването. „Тук сме, за да отправим послание към българския народ да бъде солидарни и да се грижим един за друг. Живеем в разделни времена и няма как да приемем опитите на отделни хора да ни разделят на съсловия“, посочи тя. Василева отново коментира кадоровия проблем сред медицинските сестри като обясни че в системата липсват над 30 000 сестри.

„Ние сме притеснени от голямото претоварване на медицински специалисти. Може и да има свободни легла, но няма да има кой да се грижи за пациентите“, каза тя.

На пресконференцията стана ясно, че 20-те милиона лева, заложени за самостоятелни практики на сестрите няма да може да бъдат използвани, а причината е, че тези дейности не са регламентирани в отношенията с Касата. „Тези средства няма да бъдат използвани. Законът за здравното осигуряване и Законът за бюджета на НЗОК казват, че срещу тези пари трябва да има договорни партньори, които да сключат договори, да извършват услуги и Касата да им плати“, посочи и д-р Маджаров, като допълни, че това е поредният пример за взимане на едностранно решение.

Зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов даде пример за липсата на диалогичност и взимането на едностранни решения с разкриването на COVID зоните. По думите му те не са спомогнали нито за намаляване на смъртността от вируса, нито на хоспитализациите. Той коментира и проблема с изписването на лекарства за COVID от страна на общопрактикуващите лекари, а общият му коментар бе:

„Така и не се случи тази процедура. Така и тези кабинети работят добре само в главите на тези, които са ги измислили. Така и пациентите не получават лекарства по простата причина поради факта, че списъкът с медикаменти не е изцяло реимбурсиран от Касата, нито работи по някакъв начин“.

Искаме достойно място в системата на здравеопазването, каза от своя страна проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз. Тя припомни хронологията на последните проблеми, свързани с исканията на фармацевтите по отношение на изпълнението на рецептите и други, в които беше ангажиран и президентът. Продължаваме да недоуяваме защо трябваше да се стига до тази среща на високо ниво, попита тя и подчерта, че съсловието на фармацевтите имаме нужда от доверие и комуникация.

Заради създалото се напрежение утре предстои среща между Надзорния съвет на НЗОК и БЛС при д-р Стойчо Кацаров, за която д-р Маджаров благодари на здравния министър, но зададе и въпроса защо за пореден се стига до подобен развой в отношенията между съсловната организация и Касата.

You can see all the material here

Source: Medical News Medical News




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists