СЪСЛОВНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ПРЕМИЕРЪТ БОЙКО БОРИСОВ ПОСТИГНАХА ВАЖНИ СПОРАЗУМЕНИЯ

СЪСЛОВНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ПРЕМИЕРЪТ БОЙКО БОРИСОВ ПОСТИГНАХА ВАЖНИ СПОРАЗУМЕНИЯ

dir="ltr" align="justify"> Днес, 8 март 2010 г. се състоя среща на председателите на БЛС и БЗС
д-р Цв. Райчинов и д-р Н. Шарков с министър - председателя Бойко Борисов. След проведените разговори е постигнато споразумение по всички основни проблеми, свързани със заплащането на изпълнителите на медицинска помощ.
Започва превеждането на средствата към РЗОК, както следва:

 • днес ще бъдат преведени средствата за общопрактикуващите лекари и стоматолозите, които ще включват и потребителските такси за просрочените месеци
 • вторник и сряда ще постъпят средствата за МДД и специализирана доболнична помощ
 • четвъртък и петък – за всички болници
  От страна на Б.Борисов е поет ангажимент повече забавяния на плащанията да не се допускат. Ще бъде внесена и корекция в ЗЛЗ, където ще бъде гарантирано запазването на преференциалните цени за наемите на кабинетите, наети от изпълнители на медицинска помощ в държавни и общински лечебни заведения.
  По настояване на съсловните организации, 350 млн.лв. от резерва на НЗОК също ще бъдат освободени, като това се очаква да стане още на първото заседание на МС в сряда /10 март, т.г./.
  Премиерът Б.Борисов обяви още, че е постигнато съгласие за увеличение на здравната вноска с 2%, от където ще се влеят допълнителни средства в системата на здравеопазване. Това се очаква да стане след 1 април т.г. Освен това правителството ще предприеме необходимите законодателни промени, с които ще възстанови дейността по позитивния лекарствен списък и състава на комисията отново към НЗОК.
  Във връзка с постигнатите договорености, БЛС, като координатор на протестите в страната, ще предостави възможност на всички свои членове да вземат съответните решения по региони. Ако протестните действия бъдат преустановени, след удовлетворяване на всички искания, то съсловната организация няма да отмени Националната конференция по проблемите на здравната реформа, както и насрочения за 27 март т.г. Събор, на който и премиерът Б.Борисов е поел ангажимент да участва.
  На срещата в МС присъстваха още вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев, председателят на Надзорния съвет на НЗОК Владислав Горанов и изп. директор на НЗОК Жени Начева.
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists