Professors: There is no transparency and dialogue from the NHIF

Professors: There is no transparency and dialogue from the NHIF

НЗОК взема решенията, касаещи здравния сектор, едностранно и без диалогичност със съсловните организации. Около това мнение се обединиха на съвместна пресконференция председателите на Българския лекарски съюз, Български фармацевтичен съюз, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, както и представители на Българския зъболекарски съюз.

Пред медиите д-р Иван Маджаров заяви, че НЗОК като институция се е превърнала в разпоредител на над 5 млрд. лв., които представляват над 4,5% от БВП на страната ни. „Реално обаче от него малко над 2% отиват за финансиране на медицински дейности, а тяхното финансиране означава всички ние: българските лекари, професионалистите по здравни грижи, фармацевтите и зъболекарите да работим в страната за достойно заплащане. И от тези едва 2% от БВП с тревога установихме, че към края на тази годината 1/12 от тях няма да достигнат до българските лечебни заведения. Това нямаше как да бъде премълчано! Ние носим отговорност! И ако допуснем българското здравеопазване за 2021 година да бъде финансирано със сума за 11 месеца, това означава само едно: догодина ще имаме още по-уморени лекари, още по-малко специалисти по здравни грижи и още по-голям брой демотивирни фармацевти и зъболекари!“, заяви д-р Маджаров.

Д-р Маджаров посочи, че има серизони разминавания между данните за средствата, които остават до края на годината. „По отношение на ПИМП и СИМП – категорично продължават опитите от страна на НЗОК да се твърди, че към 30 ноември, защото тогава приключва финансовата година, няма да има никаква икономи, а истината е точно обратната“,каза още той.

Председателят на Столична лекарска колегия на БЛС д-р Асен Меджедиев попита: „Кажете ми през последните 15 години кога българският лекар е протестирал? Кога сте чули от българските лекари, че искат да им се дават допълнително пари?“ И добави: Българският лекар има много висок морал и е много обидно, когато Касата не ни разглежда като договорен партньор, какъвто сме. БЛС трябва да участва в изготвянето, договарянето и разглеждането на всеки един детайл. Остатъка от средствата след 30 септември не може да бъде разпределен без нас! Това не са парите на Надзора или на управителя на Касата, това са парите на здравноосигуренитте граждани, каквито сме и ние лекарите!“

Д-р Асен Меджидиев отбеляза, че през последните 10 години лекарите гледат на НЗОК единствено като на проверяващ орган.

„Веднъж не съм видял проверка, която да разгледа медицинската част, качеството на лечение“, посочи той и отбеляза, че в проверките не участват лекари. „Идват и проверяват документи, ако е сгрешен часът с 15 минути, пътеката пада“, подчерта д-р Меджидиев.

Зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов допълни: „Не може административният апарат на държавата да си заложи тяхните виждания и критерии без да се допита до нас, медиците, които на ръба на силите си, продължаваме да работим. Няма да допуснем нашето мнение да не бъде зачитано, да бъдем игнорирани и УС на БЛС да бъде запознаван с решението на административните органи. Договореност и съгласуваност за нас означава нещо съвсем друго“, категоричен беше д-р Брънзалов.

Пример как действа административният апарат на НЗОК дойде и от Български фармецевтичен съюз. Проф. Асена Сербезова поясни, че ако при лекарите не се заплаща клинична пътека заради сгрешен час, то при фармацевтите не се възстановяват средства за лекарства заради други неволни грешки и даде пример.

„При нас падат рецепти за 36 хил. лв. примерно, които фармацевтът е заредил със собствени средства и т.н., заради две разменени числа в номера на протокола например, които фармацевтът няма как да ги провери“, посочи тя и прогнозира редица подобни случаи следващия месец заради сривовете в НЗИС.

Професор Сербезова призова за повече доверие, комуникация и балансиране на системата. Тя определи като добра стъпка подписания вчера на Меморандум между Касата и Фармацевтичния съюз, но посочи, че за да се стигне до него, са писани неколкократно писма до НЗОК и накрая е проведена среща при президента. „Трябва ли да се стигне до среща на такова ниво, за да бъде решен проблем, който стои от години?“, попита председателката на съсловната организация.

Зам.-председателят на Български зъболекарски съюз д-р Светослав Гачев допълни, че съсловните организации не са нито профсъюзни или организации по интереси, а организации с делигирани права. „Ние не можем да стоим отстрани като просяци и да се занимаваме с искане на пари от тук-там. Ние трябва да бъдем в основата на управлението на държавно ниво на медицината и здравеопазването“, заяви д-р Гачев.

“Ние сме абсолютно солидарни към всичко, което прави Лекарският съюз по процеса на договаряне и не сме удовлетворени от цените на Клиничните пътеки и най-вече от начина, по който се случват нещата. Без комуникация е абсолютно невъзможно да се постигне консенсус по нито един проблем!“, категорична беше Милка Василева председател на БАПЗГ.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists