СТОТИЦИ ЛЕКАРИ ОТ СОФИЯ ПРОТЕСТИРАТ ПРЕД СГРАДАТА НА БЧК

СТОТИЦИ ЛЕКАРИ ОТ СОФИЯ ПРОТЕСТИРАТ ПРЕД СГРАДАТА НА БЧК

lekari sofia protest novaСтотици лекари от София се събраха пред сградата на Българския червен кръст. Те заявиха публично, че ще се включат в обявения от БЛС протест на 6 април под мотото „Истинска реформа за истинска медицина”. Освен общопрактикуващите лекари, своето недоволство изразиха и специалисти от частни и държавни болници. Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев и зам. председателят д-р Галинка Павлова също застанаха до колегите си.
Проф. Милан Миланов, председател на СЛК, заяви, че подкрепя протеста, тъй като лекарите искат нещо много просто – да започнат диагностика и, ако е по силите им, да пристъпят към лечение. Те не искат да се създава напрежение между лекари и пациенти. „Ние искаме да лекуваме така, както са ни учили, така, както ни е квалификацията и да не ме карат да пиша за всеки косъм доклад”, посочи професорът. Той отбеляза, че без Лекарския съюз никой нищо не може да направи в тази държава. „Ето това е голямата грешка, че лекарите ни броят за техни врагове”, заяви проф. Миланов, визирайки ръководството на МЗ и на НЗОК.
„Просто ни дойде до гуша от всички псевдореформи, които се вършат в България. Не искаме да си играем на „стражари и апаши”, а да работим спокойно”, заяви д-р Мария Райкова, семеен лекар от ж. к. „Младост”. Д-р Стоянов, джипи от 25-то ДКЦ в София, се присъедини към мнението на колежката си. „Наистина искаме разбиране, искаме да сме равноправни партньори, да бъде остойностен труда ни, да работим медицина, а не да си губим времето в административни недоразумения”, допълни той.
Председателят на НСОПЛБ доц. Любомир Киров обясняваше на лекарите за какво са разговаряли на срещата с министър Петър Москов.
Протестът на столичните лекари започна в 8.30 часа и ще продължи цял ден.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists