СТРОГИТЕ ИКОНОМИИ “НА СЛЯПО” ПОДКОПАВАТ ФУНДАМЕНТАЛНИ СОЦИАЛНИ ПРАВА

СТРОГИТЕ ИКОНОМИИ “НА СЛЯПО” ПОДКОПАВАТ ФУНДАМЕНТАЛНИ СОЦИАЛНИ ПРАВА

style="text-align: justify;">altОт уебсайта на Европейски профсъюзен институт
15 март 2013 г.
В дебат, организиран на 13 март 2013 г. от Европейския профсъюзен институт, представители на Транснационалната мрежа на експертите по профсъюзни права (TTUR) представиха своя манифест за зачитане на фундаменталните социални права в Европа. Манифестът е подписан от повече от 470 академични юристи, които работят в областта на социалното и трудовото право.
Подписалите манифеста европейски юристи са силно загрижени от систематичните атаки срещу социалния диалог, системите за колективно договаряне и разпоредбите по трудово право, които се провеждат в някои европейски страни.
Niklas Bruun (Stockholm and Helsinki Universities), Klaus Lorcher (бивш юрисконсулт към ETUC –Конфедерация на европейските профсъюзи, б.пр.) и Isabelle Schomann (старши изследовател към ETUI) обясниха защо те и техните колеги от TTUR са счели за необходимо да започнат кампания сред своите колеги за подписване на манифест, който да настоява институциите на ЕС да спазват и подкрепят фундаменталните социални права при вземането на решения и осъществяването на политически мерки за справяне с европейската фискална и икономическа криза.
Niklas Bruun се позова на критиките на международни институции като ILO и Съветът на Европа. И двете институции заклеймиха нарушенията на фундаменталното право на колективно договаряне в Гърция. До този момент Европейският съюз не е отговорил на критиките.
Един от подписалите манифеста, Pascal Vielle, от Университета на Louvain-la-Neuve в Белгия, приветства инициативата на TTUR и подчерта, че учените в социалните науки трябва да проучат как политиките на строги икономии на ЕС се отразяват на различни обществени групи (младежи, жени, безработни, имигранти).
Patrick Itschert, заместник генерален секретар на Конфедерацията на европейските профсъюзи, изрази подкрепата на организацията си за манифеста. “Синдикатите подкрепят действителното икономическо управление и не се противопоставят на фискалната дисциплина, ” каза Itschert, “но сме против строгите икономии „на сляпо” на ЕС, които се използват като претекст за въвеждане на „структурни реформи”, които не е бил в състояние да прокара преди.”
Конфедералният секретар на ETUC Veronica Nilsson добави, че Европейските профсъюзи са готови да обмислят стратегия на съдебно обжалване, ако ЕС продължава да се придържа към тази неефективна и социално несправедлива политика на строги икономии.
Превода на пълния текст на Манифеста можете да прочетете ТУК:




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists