Тарикати изяждат парите за здраве

Тарикати изяждат парите за здраве

Здравеопазването е един от приоритетите на новото правителство. Новият здравен министър пък е досегашният председател на Лекарския съюз д-р Божидар Нанев. След този реверанс към гилдията решихме да попитаме медиците в лицето на новия им предводител д-р Стефан Константинов какво очакват от правителството. Той беше посочен от д-р Нанев като свой заместник само преди два дни.

- Д-р Константинов, доволни ли сте от избора на новия здравен министър?

- По-доволни от това не можем да бъдем. Подобно нещо не се е случвало никога в новата история. След Освобождението, когато е създаден лекарският съюз, председателите, които са го ръководили, са имали функцията на министри. Много интересно обаче е в една ултраполитизирана държава пост да се даде на човек, който не е бил в дадена партия. Това е много добър ход с големи перспективи и отговорности.

- Какви са очакванията ви от новия министър?

- За да бъдат добре нещата в здравеопазването, трябва да има синхрон между няколко институции - здравна каса, министерство, лекарски съюз, пациентските организации. Въпреки че последните години се наложи практиката зам.-министър да е шеф на касата, там имаше непрекъснато проблеми. Надявам се здравният министър да сложи ред и да има координация. Освен това ние ще имаме по-лесна комуникация с министъра. Не е бил толкова време администратор, че да забрави какви са проблемите на лекарите. Доколкото познавам д-р Нанев, съм сигурен, че ще се справи.

- Накъде ще поведете вие гилдията като нов председател?

- Ще продължа това, което започнахме. Първото, което каза д-р Нанев, когато го избраха за председател, беше, че трябва да възстановим диалога с институциите. Успя ли - да, повече от това да станеш министър здраве му кажи. Следващото беше работата с касата. Искам да продължа нещата, тази година трябва да имаме рамков договор. В никакъв случай не искам лекарският съюз отново да бъде обладан от духа на бившия си председател д-р Андрей Кехайов. Това бяха тежки години, през които ние загубихме много от силите си като организация. Точно поради тази причина смятам, че е задължително да направим Национален съвет до десетина дни

Той ще реши по какъв начин и кой от двамата зам.-председатели - мен или д-р Райчинов, да облече с власт. Знаейки в каква подозрителна държава живеем, смятам, че който и да заеме поста, изборът му трябва да се потвърди и от един събор. Така няма да има и намеци за недемократичност.

- Има ли опасност от завръщането на д-р Кехайов или от някакво разцепление в организацията?

- Д-р Кехайов не постъпи коректно с организацията, след неговото отиване изчезна цялата документация на съюза. Това крие потенциалната опасност да бъде манипулирана и използвана неправомерно. Затова ще проверя докъде са стигнали сигналите и делата, които водим срещу него. Все още имаме липсващи активи, като една лека кола, все още има фактури, които идват за хора, придружавали д-р Кехайов незнайно къде, например в Париж.

- Какво стана с Дома на лекаря?

- Предпазихме го. Успяхме да покрием твърде краткoсрочните заеми, които бяха взети, така че земята остана наша. Какво ще се прави, ще решим малко по-късно.

- Докъде стигнаха преговорите със здравната каса?

- Те са на ниво експерти. Предлагаме промени в санкциите и контрола. Когато нещо не е наред, наказанията не трябва да унищожат някого. Сега, ако инспекторите са злонамерени, могат да закрият много лечебни заведения, и то на базата на хиляди документи. Примерно за някакво изследване касата плаща левче и нещо, минималната глоба обаче е 90 лева. Налагат се санкции за пропуснат подпис или печат. Затова искаме глобите да са съразмерни на пропуските. Примерно лекарят е изписал 3 дни по-рано някакъв медикамент за 5 лв. Нека наказанието да е два-три пъти цената на лекарството. Освен това не може едновременно да не се плаща клиничната пътека и да се глобява болницата за това. Искаме да има и някакъв ценз на хората, които проверяват труда ни.

- Къде е мястото на лекарския съюз в контрола и осигуряването на качествено лечение?

- Ролята ни е да повишаваме квалификацията на лекарите чрез следдипломното обучение. Затова сега се надяваме в бюджета на касата да се намерят средства за бонуси на хората, които са си направили труда да учат през годината.

- Качеството на лечение сега високо ли е, защо бременните раждат у дома си, а не в болниците?

- За парите, които се дават, качеството на лечение е перфектно. Знам, че това звучи шокиращо, но е факт. Освен това при 30 000 лекари сигурно има неколкостотин, които не са за тази професия. Но това е във всяка друга сфера.

- През тази година опасявате ли се от пренасочване на средства в касата от медиците за лекарства?

- Да, това го позволява законът, но не трябва да се допуска. Представете си как на един лекар се казва, понеже сте изписали медикаменти на пациента си, няма да получите възнаграждение за труда си. Много сериозно трябва да се обърне внимание и на възможността толкова лесно хората без здравни вноски да влизат в системата. Не е честно човек да плати една минимална заплата и автоматично да ползва медицинска помощ. У нас не може да има 1 млн. социално слаби хора. Освен хората в нужда там има и много тарикати.

Мария Чипилева

Quo Vadis брой 6 от 11.07.2017 годинаSatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists