ТВЪРДЕНИЯТА ЗА СКОК НА ЗАПЛАТИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СА МАНИПУЛАЦИЯ

ТВЪРДЕНИЯТА ЗА СКОК НА ЗАПЛАТИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СА МАНИПУЛАЦИЯ

В колективния трудов договор, подписан в сферата на здравеопазването, се посочва не увеличаване на работните заплати, а увеличаване на минималните осигурителни прагове. На практика това означава само едно: гарантирано увеличаване на приходите в държавата от завишените осигуровки – личните и тези, на работодатели, изчислени върху по-високия осигурителен праг.

*Самите лечебни заведения в повечето случаи, ако нямат достатъчен финансов ресурс – тези, които се финансират от здравната каса, не биха могли да увеличат заплатите на хората и най-вероятно тези възнаграждения ще останат същите. Дори имаме съмнения, че по този начин, когато повече средства отиват за осигуровки, ще остане реално по-малка сума за възнаграждения и сигурно ще се стигне не до увеличаване, а до намаляване на заплатите, съкращения, повече дългове на лечебните заведения, а за някои от тях – и до фалит. Това заяви д-р Галинка Павлова.*

По думите й, БЛС приветства желанието да бъдат увеличени възнагражденията на медицинските специалисти – лекари, акушери, лаборанти,сестри, но цифрите, които са изнесени в публичното пространство, са единствено пожелателни. Увеличението е възможно само за лечебните заведения на бюджетна издръжка, а за финансираните от Здравната каса, увеличението не може да се случи. В подписания рамков договор е посочено, че няма да се увеличава ресурсът на здравната каса. Как тогава ще постигнем увеличаване на заплатите с 15 или 30%, ако общо този ресурс не бъде увеличен?! Винаги сме казвали от Лекарския съюз, че бюджетаът на касата е недофинансиран, че клиничните пътеки, които са силно подценени, са много и в тях не е включен трудът на лекара. Твърденията за увеличение на възнагражденията здвучат популистки във времето преди избори – дори - манипулативно и няма как да бъдат постигнати, подчерта още заместник-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова.

Най-голямата диспропорция при разпределението на средствата в здравеопазването е в бързият темп на нарастване на сумите за лекарства. Около един милиард и 200 милиона са необходими, за да се покрият лекарствата за домашно, болнично и онколечение. Сумата за това е порастнала около 4 пъти през последните две години. В същото нреме обаче изостава финансирането в извънболничната помощ. В болниците пък има голяма отворена ножица между различните пътеки. Някои от тях са добре финансирани, а други – силно подценени, губещи и това води до отказ на лекарите да работят и специализират по тези специалности, уточни д-р Павлова.

Целият разговор можете да чуете ТУК:




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists