В ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАР В ЦЕНТРАЛАТА НА БЛС БЕШЕ ОТКРИТ БЮСТ-ПАМЕТНИК НА Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ

В ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАР В ЦЕНТРАЛАТА НА БЛС БЕШЕ ОТКРИТ БЮСТ-ПАМЕТНИК НА Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ

В деня на българския лекар, в централата на БЛС, беше открит бюст-паметник на д-р Стефан Черкезов. Навръх празника -19 октомври, на който почитаме Св. Иван Рилски, закрилник на българските лекари, беше официалното откриване на скулптурата на д-р Черкезов, в знак на почит и признателност към личността и делото му. Тази година се навършиха 60 години от жертвата на младия лекар, който на 15.08.1963 г. спасява 47 души от горящ автобус, но загива от раните си.

Бюстът на д-р Стефан Черкезов е изработен от скулптора Красимир Кръстев-Ломски. Той е отлят от месинг и е поставен върху постамент от черен гранит. Скулптурата представлява реалистичен портрет на д-р Черкезов.

 "В създаването на образа съм се стремял да пресъздам драматизма и непоколебимата решителност в погледа на човека, застанал пред огнената бездна и взел светкавично решение да спаси другите, дори и с риск за живота си, който за съжаление и загубва", споделя за творбата авторът. 

„Силата на лекаря е в неговото сърце“. Тези думи на Парацелз, които са изписани на скулптурата, много точно описват нашата мисия като лекари, но и като човеци“, заяви при откриването на бюста д-р Иван Маджаров – председател на УС на БЛС. Той подчерта, че паметника увековечава името на д-р Черкезов и ще напомня на всички посетители за неговото дело. Д-р Маджаров благодари на всички дарители, които подпомогнаха със средства изграждането му.

Инициаторът на изграждането на скулптурата д-р Тотко Найденов отбеляза, че д-р Черкезов изгаря за да живеят другите и осъществява девиза на средновековните лекари „Светейки на другите, изгарям“.

 По-късно днес, на официалната церемония „Лекар на годината 2023“, предстои за първи път да бъде връчено отличие за лекарска всеотдайност и етика на името на д-р Стефан Черкезов. Ще бъде обявен и носителят на званието „Лекар на годината“, както и отличените в традиционните категории достойни медици. Церемонията днес ще е по-специална, защото ще се проведе за 20 пореден път, като първата инициатива е била на проф. Кехайов през 2003 г. Освен това се навършват 30 години от официализирането на празника – Деня на българския лекар.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists