В РУМЪНИЯ ОРГАНИЗИРАХА "ПОХОДЪТ НА МЪЛЧАНИЕТО"

В РУМЪНИЯ ОРГАНИЗИРАХА "ПОХОДЪТ НА МЪЛЧАНИЕТО"

style="text-align: justify;">

Миналата събота, 2 ноември, над 10000 работещи в румънската система на здравеопазването (лекари, стоматолози, фармацевти, медицински сестри, психолози, биолози, биохимици) протестираха в Букурещ.

„Походът на мълчанието” беше организиран по маршрута румънско правителство-румънски парламент. Тъй като походът беше мълчалив, протестиращите показваха плакати с послания като: „Ще се справя с Международния валутен фонд”, „Искам да работя в Румъния”, „Аз съм румънски лекар и се тревожа”, „Не искам да мълча”, „6% от БВП за здраве”.

Шествието беше организирано от Коалиция на здравните специалисти – организация, която се застъпва за отделянето на поне 6% от БВП за системата на здравеопазване, за законодателство, което да гарантира професионалната независимост на работещите в обществения и частния сектор, за закон за заплатите специално за системата на здравеопазване (по-високи заплати), двойни заплати за лекарите специализанти, защита на достойнството и прекратяване на омаловажаването на здравните специалисти от страна на властите; организация на медицински звена с леглова база в обществения сектор, за да се гарантират бързи и качествени услуги за пациентите; реални консултации с Коалицията на здравните специалисти във връзка с всички мерки, които може да засегнат функционирането на здравната система.

Походът на мълчанието беше организиран след 10-дневните обсади на Министерство на здравеопазването и Министерство на финансите в края на септември. В резултат на тези демонстрации, започнахме преговори с Министерство на здравеопазването, Министерство на финансите и Министерство на труда, преговори, които все още продължават. Длъжностни лица дадоха няколко обещания за решаване на исканията, но досега те все още не са осъществени.

Представителите на Коалицията на здравните специалисти започнаха преговори с Министерство на здравеопазването и Министерство на Финансите. Властите обещаха да увеличат процента на БВП и заплатите на лекарите специализанти, но досега нищо не се е реализирало на практика.

Коалицията на здравните специалисти включва: Румънската лекарска колегия, Федерация Санитас, Румънската зъболекарска колегия, Румънската аптекарска колегия, Румънската колегия на психолозите, Румънския орден на медицинските сестри и акушерките, Румънския орден на биолозите,

биохимиците и химиците, Лекарската федерация ”Dr. Ioan Cantacuzino”, Асоциацията на лекарите специализанти, Федерацията на студентите по медицина, Румънското дружество на лекарите, работещи в колективи на деца и младежи, Асоциацията на работещите в бърза помощ и Националната асоциация на аптекарите от румънските болници.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists