ВМА Е ДОМАКИН НА ОБНОВЕНАТА ИЗЛОЖБА „ДОБРАТА ДУМА ЛЕКУВА“

ВМА Е ДОМАКИН НА ОБНОВЕНАТА ИЗЛОЖБА  „ДОБРАТА ДУМА ЛЕКУВА“

Третата изложба под надслов „Добрата дума лекува“ беше открита днес в централното фоайе на ВМА. Тя е част от кампанията на Българския лекарски съюз срещу насилието над лекари #Пребори гнева.

На откриването присъства ръководството на БЛС, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски – Началник на ВМА, актьорът и лице на кампанията Владимир Карамазов, новия випуск военни лекари, пациенти.

Председателят на БЛС благодари на Владимир Карамазов и проф. Костадин Ангелов, който още като директор на УМБАЛ „Александровска“ подкрепи инициативата. Д-р Маджаров поясни, че в началото кампанията е била насочена към критичните звена, като спешните отделения, в които медиците се борят за живота на своите пациенти, но често стават обект на агресия и гняв.

„Днес с изложбата искаме да покажем, че е важно за цялото общество да има доверие в нас - лекарите и в здравната система. Решихме да извадим на преден план добрите думи и отношение на пациентите. По този начин аз вярвам, че ние като лекари ще вършим по-добре работата си и от друга страна ще дадем възможност на много хора в момент, в който се колебаят дали да се лекуват, да изберат правилния път, имайки предвид примера на споделилите в кампанията своите преживявания“, заяви д-р Маджаров.

Домакинът на изложбата генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски заяви, че лекарската професия се отличава от останалите професии с милосърдие, самарянско отношение към болния, разбирането и на неговите проблеми, дори и пациента да бъде агресивен. Началникът на ВМА отбеляза, че на този ден, преди 142 години, е създадена военномедицинската служба.

Министър Костадин Ангелов благодари на БЛС за инициативата и заяви, че лекарите, освен герои и свръхсъщества, каквото очакват всички, те са обикновени хора, със своите мисли, чувства и проблеми. „Лекарят има сърце на любяща майка. Такива са лекарите, които аз познавам, такива са и сестрите, които аз познавам. Нека да подкрепим българските лекари и медицински сестри, всеки ден да ги подкрепяме и да показваме колко много значат те за нас“, каза проф. Ангелов.

Топли думи за лекарите – спасители на Илиян Пондалов, изрече и неговата майка Дора. Младият мъж е преживял две чернодробни трансплантации във ВМА. Дора Пондалова изпрати снимка и думи на благодарност за екипа, погрижил се за Илиян, и е част от обновената изложба „Добрата дума лекува“. В тази връзка д-р Иван Маджаров коментира, че донорството понякога е подлагано на атаки, а лекарите, които се занимават с тази нелека задача, са жертва на грозно и унизително отношение.

„За да си свършат работата тези, които ще трансплантират е необходима цяла мрежа от всеотдайни колеги и специалисти по здравни грижи. Един такъв човек е д-р Сибила Маринова от В.Търново. Използвам случая да я подкрепя. Тя е лекар, колега, който е сред най-активните работещи в системата на донорството“, каза д-р Маджаров. Председателят на БЛС заяви, че трябва да се подкрепят и оценяват усилията на колегите, които са ангажирани с донорството.

Обновената изложба „Добрата дума лекува“ може да бъде видяна в централното фоайе на ВМА. Очакваме и Вашите фотографии, придружени с текст, които „говорят" за малките чудеса, които лекарите ежедневно правят за своите пациенти на фейсбук страницата на Български лекарски съюз и на Pr@blsbg.com.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists