ЗАПОЧНА РАБОТА 56-ят ИЗВЪНРЕДЕН СЪБОР НА БЛС|ДЕЛЕГАТИТЕ ПОИСКАХА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА МИНИСТЪР ДЯНКОВ

ЗАПОЧНА РАБОТА 56-ят ИЗВЪНРЕДЕН СЪБОР НА БЛС|ДЕЛЕГАТИТЕ ПОИСКАХА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА МИНИСТЪР ДЯНКОВ

style="text-align: justify;">

![](/images/stories/sabitia/56 sabor_plovdiv.jpg) Днес /14.12.т.г./ започна работа 56-ят извънреден Събор на Българския лекарски съюз. На откриването присъстваха министърът на здравеопазването Д.Атанасова и управителят на НЗОК д-р Пл.Цеков. / За техните изявления пред делегатите – съобщения от ресорните пресцентрове/. В залата присъстват 312 делегати, при необходим кворум от 251 .
По т.1 от Дневния ред , във връзка с огласяването на данни от Комисията по досиетата, беше изслушан д-р Г.Ставракев, който подаде своята оставка като зам.председател на БЛС. В своето експозе той обясни, че неговият ангажимент е свързан ЕДИНСТВЕНО с участие в акция по време на военната му служба в специалните части на ВКР. Ето защо няма от какво да се срамувам – заяви д-р Ставракев – но считам за морален дълг да се оттегля от ръководните органи на БЛС, с оглед опасност от дискредитиране на организацията и предпазването и от спекулации по тази тема. Работата на д-р Ставракев в защита интересите на съсловието беше определена като перфектна до момента, неговата оставка не беше подложена за гласуване от Събора, поради липсата на такова изискване в Устава и той се оттегли от залата.
Преди да започне разглеждането на НРД-2013, делегатите приеха и две Декларации:
1. Декларация относно серия от действия на зам.министър–председателя и финансов министър С.Дянков, в която се казва, че той многократно нарушава законите на страната, отклонявайки средства от здравните вноски на населението към държавния бюджет, които за последните три години формират цифра около 2 мрд.лв. В Декларацията са описани отклонените средства по пера, като се акцентира и върху заложения трансфер от 100 млн. лв. към МЗ. през 2012 г.” В средата на годината Конституционният съд даде червен картон на вицепремиера, отменяйки трансфера като противоконституционен. Вместо останалите нетрансферирани 41 млн. лв. да се изразходват за здравноосигурителни плащания, поради отказа на НЗОК да поиска актуализация на бюджета, тези пари ще последват другите от предходни години.” – се казва в текста. „Г-н Дянков постоянно твърди, че в здравния сектор няма реформа. Изкара виновни „алчните” лекари и фармацевтични компании, както и четиримата здравни министри. Освен, че е финансов министър, той е и вицепремиер с ресор здравеопазване, за което се сеща само когато взема пари от НЗОК. Елементарната логика сочи, че когато се сменят четирима министри и нещата не вървят, следва да бъде освободен и ресорният вицепремиер на сектора.
Считаме, че всичко гореизброено е достатъчно основание, за да освободите г-н Дянков от неговите постове.” – завършва призивът на делегатите на Събора към мин.председателя Б.Борисов.
Втората Декларация е срещу практическото одържавяване на НЗОК и в нея се призовава премирът на страната да предприемете необходимите управленски и нормативни действия за деполитизиране на НЗОК и нейното връщане към статута на истинска националнообществена институция с компетентно, отговорно, диалогично и прозрачно управление. „Касата се използва вече и като политически инструмент, както и за изпълнение на разпореждания на принципа на политическата подчиненост и автоцензурата.” – се казва в документа.

С ТЕКСТА НА ПЪРВАТА ДЕКЛАРАЦИЯ можете да се запознаете тук:
С ТЕКСТА НА ВТОРАТА ДЕКЛАРАЦИЯ можете да се запознаете тук:

В момента работата на Събора продължава с разглеждане на НРД-2013 - параметрите на първичната и специализираната извънболнична помощ.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists