ЗАПОЧНАХА СРЕЩИ НА РЪКОВОДСТВОТО НА БЛС С ЛЕКАРИ ОТ РЕГИОНАЛНИТЕ КОЛЕГИИ

ЗАПОЧНАХА СРЕЩИ НА РЪКОВОДСТВОТО НА БЛС С ЛЕКАРИ ОТ РЕГИОНАЛНИТЕ КОЛЕГИИ

На 14 и 15 септември във Варна и Бургас председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев, заместниците му проф. Огнян Хаджийски и д-р Галинка Павлова и старши експерт по НРД Сашо Ганов проведоха срещи с лекарите от регионалните колегии на Варна, Добрич, Силистра, Разград, Шумен, Търговище, Бургас, Сливен и Ямбол. Лекарите бяха информирани за свършеното през последните няколко месеца и запознаха ръководството с конкретни проблеми от пряката работа. „Срещите са в отговор на обещанието ни пред делегатите на отчетно-изборния събор да засилим връзките между УС и отделните звена в Лекарския съюз, за да застанем единни пред институциите и да защитим правата си”, заяви д-р Грозев.
Основните теми на дискусиите бяха свързани с промените в ЗЛЗ и ЗЗО – разделянето на пакетите на основен и допълнителен, изискването за комплексност на лечението, Националната здравна карта и други. Специално внимание бе отделено на неизплатените средства на болниците за т. нар. надлимитна дейност. Д-р Грозев обясни, че са подготвени писма до Надзорния съвет и управителя на НЗОК с искане Касата да се издължи изцяло. В тази връзка се предлагат два варианта - или да се актуализира бюджетът, или в рамките на първото тримесечие на следващата година да бъде платено, но със средства извън бюджета за 2016 г. Лекарите се оплакаха и от неправомерни наказания, наложени от Касата за надхвърлени регулативни стандарти. Обсъдено беше и как ще се провеждат занапред специализациите на общопрактикуващите лекари. Разгледан бе и проектобюджетът на НЗОК за 2016 г., като бе подчертано, че заложените цифри не гарантират заявените от МЗ намерения за реформи. Д-р Галинка Павлова информира присъстващите за проведените три заседания на комисията за остойностяване на медицинските дейности. Представена бе информация и за новите моменти в предстоящото договаряне с НЗОК за НРД 2016 г. Отново бе потвърдено правото на организацията да изисква от НЗОК задължително съгласуване на методиките с БЛС.
Няколко дни по-рано д-р В.Грозев се срещна с лекари от Плевен, Велико Търново, Монтана и Видин. Следващите срещи ще бъдат с представители на регионалните организации на София, София –област, Перник, Благоевград и Кюстендил.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists