ЗАСЕДАНИЕ НА УС /08.01.2010/

ЗАСЕДАНИЕ НА УС /08.01.2010/

П Р О Т О К О Л
От заседание на УС на БЛС-състояло се на 8.01.2010г-гр. София

На 8.1.2010г се проведе заседание на УС на БЛС, при следния дневен ред:
1. Обсъждане на проблемите, възникнали със забавянето на плащането на НЗОК към ПИМП, СИМП и БП.
2. Обсъждане на законопроект за промени в ЗЛЗ.
3. Изработване на план-график за работата на УС на БЛС за 2010г.
4. Разни
След направените дискусии се взеха следните решения:

По т.1 от дневният ред-в срок до 15.1.2010г да бъдат изпратени писма до МЗ,НЗОК и премиера на Р България защо са забавени плащанията на ИМП и от кой бюджет са платени сумите.
Да бъде изпратено писмо до НЗОК да ни бъде предоставена информация за постъпилите и излезли финансови средства в НЗОК от 1.11.2009г до 31.12.2009г.
Да бъде изпратено писмо до МФ, при разработването на прогнозните цени и обеми,МФ да вземе предвид становището на БЛС.В тази връзка се създават следните комисии:
1.ПИМП-от УС на БЛС-д-р Чолаков, д-р Еленски и представител на НСОПЛБ
2.СИМП-от УС на БЛС-д-р Ставракев, д-р Дачев, д-р Вълчева
3.БП-от УС на БЛС-проф.Чернев, доц.Хавезова, д-р Пресолски, д-р Сардовски, д-р Григоров както и по 1 представител на научно дружество и 3 представители от мениджърския съвет към УС на БЛС.Тези комисии трябва да изработят примерно остойностяване на мед.дейности в здравеопазването у нас.
В тази връзка се взе решение да бъде потърсена помощта на Гръцката медицинска асоциация, като за целта гл. секретар на УС на БЛС д-р Ленков и доц.Андреев от Ст.Загора влязат в контакт с гръцките колеги. Готовата и систематизирана информация да бъде представена на заседание на УС и Нац. Съвет на БЛС.
За член на Консултативната комисия по остойностяването към МФ бе избран д-р Райчинов по право като Председател на УС на БЛС.

По т.2 от дневния ред бе изслушана информация за промени в ЗЛЗ.

По т 3. от дневният ред бе приет план-график за работата на УС на БЛС за първите 3 месеца на 2010г.
Бяха взети следните решения:

  1. До 12.1.2010г да бъде изработено съвместно указание с НЗОК относно прилагане на НРД 2010.
  2. Да бъде подготвен план-график относно подготовката на стандартите по различните клин.специалности.
  3. До края на м. Януари да се организират срещи на групите по остойностяване на дейностите в БП. - отговарят д-р Сардовски, д-р Пресолски и д-р Григоров.
  4. До 31.1.2010г да бъде организирана среща на УС на БЛС и председателите на Научните мед.дружества.На тази среща да бъдат дискутирани въпросите на остойностяването на мед.дейности, стандартите в здравеопазването, подготовката на правила за добра мед. практика, както и асоциирането на научните мед.дружества в структурата на БЛС.
    5. Да бъде подготвено постепенното преминаване на БЛС като лекарска камара в състав-Нац.сдружение на ОПЛ,НАСИМП,Асоциация на специализиращите лекари в България,Асоциация на болничните структури-държавни,областни,общински-срок края на м. Февруари 2010г. В тази връзка да бъдат изпратени писма до РЛК на БЛС да подготвят по 3 представители от РЛК, както и да подготвят свои предложения за промяна в Закона за проф. съсловните организации у нас.Да бъде подготвен Събор на БЛС-м. март-април 2010г,на който да бъдат разгледани промени в Устава на БЛС,както и законови промени. - тази точка бе обсъдена като насока в работата на съюза, но не беше взето като решение на Управителния съвет - грешката е в резултат на технически пропуск.

По т. 4. от дневният ред бе гласувано закриването на „Български лекар” ЕООД,с последващо освобождаване на д-р Константинов от поста управител на д-вото.
Бе разгледана докладната, внесена от д-р Ленков и бе решено адв.Гинева да даде писмени обяснения и следващия УС да вземе становище по въпроса.
След изчерпване на дневния ред УС на БЛС бе закрит.

София-8.01.2010г Протоколчик: Св.Иванова
Гл.Секретар на УС на БЛС Д-р Ленков




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists