ЗАЩО ОТВАРЯНЕТО НА ЧАСТНА ПРАКТИКА В МАЛКО НАСЕЛЕНО МЯСТО В ГЕРМАНИЯ Е ДОБЪР ИЗБОР ЗА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ЛЕКАРИ?

ЗАЩО ОТВАРЯНЕТО НА ЧАСТНА ПРАКТИКА В МАЛКО НАСЕЛЕНО МЯСТО В ГЕРМАНИЯ Е ДОБЪР ИЗБОР ЗА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ЛЕКАРИ?

/>

altВ цял свят малките градове и селски райони страдат от липса на медицински кадри. Германия и Австралия са сред страните, в които най-много се говори за този проблем и правителствата взимат мерки за разрешаването му като улесняват процеса на емиграция на лекари от други страни и ги стимулират с финансова подкрепа при откриването на частна практика. Според статистическите изчисления на KBV – Kassen?rztliche Bundesvereinigung, до 2021 г. 51 000 местни общопрактикуващи лекари и специалисти ще са се пенсионирали в Германия.
В районите, в които недостигът на медицински специалисти е най-голям, финансовата помощ отпускана от правителството представлява по-голяма сума.
Това не е единствената причина един чуждестранен лекар да предпочете да започне практика в по-малко населено място вместо в голям град. Едно неоспоримо предимство на малките райони е възможността за по-бързо изграждане на близки социални контакти с местните. Това е от голямо значение за новопристигналите медицински специалисти, които биха искали да се чувстват като част от една общност и да избегнат или по-лесно да преодолеят страха от самота и изолация. Общопрактикуващите лекари често се превръщат в членове на семействата, за чието здраве се грижат. Може да получават покани за сватби и други празници, както и да се радват на признанието на жителите на тези малки градчета и села, които осъзнават колко ценен е достъпа до добри медицински специалисти. Създават се и приятелства за цял живот.
Закупуването на вече съществуваща практика в малко населено място означава и шанс за чуждестранния лекар да получи пълно медицинско оборудване и готов списък с пациенти. В по-малките общности утвърждаването на новопристигналия лекар става по-лесно, защото доволните пациенти го препоръчват на свои приятели и роднини.За лекарите, които биха предпочели да живеят в къща с двор и градина, преместването в малко населено място е много подходяща алтернатива, тъй като там е по-вероятно да открият мечтаната къща. В Германия градинарството е любимо занимание на хората през свободното време. Това би означавало още една възможност за сближаване и интеграция на база общи интереси.
Малките населени места не са лишени и от типичните за големия град забавления. В радиус от 20 км могат да бъдат открити театри, търговски центрове, ресторанти с китайска, италианска, турска и традиционната немска кухня. Лесно достъпни са и тенис кортове, футболни игрища, басейни, спа центрове, фитнес салони и възможности за каране на велосипед и планинско катерене.
Едно от основните предимства на Германия е добрата инфраструктура. Пътуването от една точка до друга става бързо и приятно с добре уредените летища, магистрали, публичен транспорт и велоалеи.
Лекарите, за които идеята за отваряне на частна практика в малък град в Германия звучи привлекателно, може да намерят надежден партньор в лицето на консултант от лицензирана консултантска фирма. Организациите като Forum der Medizin спомaгат за успешното реализиране на тази голяма стъпка в професионален и личен план, каквато е преместването в друга страна и започването на самостоятелна практика.
Статията е подготвена със съдействието на Д-р Меридонов, изпълнителен директор на организацията Форум на регионите, със седалище в Брюксел и създателка на платформата за медицина Forum der Medizin.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists