ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НЕ Е ПРИОРИТЕТ В БЪЛГАРИЯ, НО ТРЯБВА ДА СТАНЕ ПРИОРИТЕТНО ЧРЕЗ ЕВРОПА

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО  НЕ Е ПРИОРИТЕТ В БЪЛГАРИЯ, НО ТРЯБВА ДА СТАНЕ ПРИОРИТЕТНО ЧРЕЗ ЕВРОПА

alt„От години слушаме, че здравеопазването е проблем на всяка държава и имам чувството, че няма единна стратегия по отношение на здравната политика. Това трябва да се случи. Нека направим така, че българинът да разбере, че е европеец”, призова д-р Цв. Райчинов, председател на Български лекарски съюз, по време на организирания от Съсловната организация и Националната пациентска организация обществен дебат под надслов „Европейският ден за правата на пациентите и изборите за европейски парламент”.
„Европейската комисия следи с огромна загриженост проблемите на българското здравеопазване”, допълни председателят на НПО, д-р Станимир Хасърджиев. „Време е здравеопазването да влезе във фокуса и на българските политици”.
От поканените общо осем партии, само трима представители на политически формации взеха участие в дебата – д-р Антония Първанова от Коалиция „КОД“, д-р Андрей Ковачев от ГЕРБ и д-р Драгош Методиев от АБВ. Тримата представиха позициите на своите партии и единодушно заявиха намеренията си да се борят за това здравеопазването да стане част от Европейския договор. Те обещаха още да насочат усилията си към преодоляването на различията по отношение на достъпа до лечение, медикаменти и терапии и признаха нуждата от изграждане на дългосрочна ясна визия за сектора в идните 20 години. „Нищо в здравеопазването обаче не трябва да става без намесата на участващите в здравеопазването и съсловните организации”, каза д-р Антония Първанова.
Запис от целия дебат можете да видите ТУК:
Подробности за Манифеста на Европейския пациентски форум ТУК:




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists