Здравната каса ще става разплащателна агенция

Здравната каса ще става разплащателна агенция

От Лили Войнова

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще стане независим разплащателен орган, като напълно ще бъде премахнато политизирането й. Това заяви председателят на парламентарната здравна комисия д-р Лъчезар Иванов (ГЕРБ).

Промените няма да се правят заради сегашния директор на касата д-р Румяна Тодорова, а защото обществото се нуждае от тях, допълни той. Според шефа на комисията в момента институцията няма легитимно избрано ръководство. Министерството на здравеопазването и работна група подготвят законопроект, който ще оптимизира работата на НЗОК, за да има отчетност и контрол, каза още Иванов.

Промените ще позволят да се включат по-активно в системата допълнителните здравни фондове. Как ще стане това, тепърва ще се уточнява. Според министъра на здравеопазването Божидар Нанев има два варианта.

Първият е да се намали основният пакет от медицински услуги, които плаща касата, и отпадналите дейности да се покриват от втория стълб на допълнителното доброволно здравно осигуряване. На практика това означава, че ще се въведе доплащане и който не иска да дава пари в болницата, ще трябва да се осигури в частен фонд. Другата възможност е пакетът от услуги да остане същият и здравните фондове да поемат плащането на дейностите, които и сега не се покриват от касата. По-вероятно е да се спрем на втория вариант, каза министърът.

Другият законопроект, по който вече се работи, е за университетските болници и той е във финален стадий, обясни Иванов. Предложенията са тези лечебни заведения да не са търговски дружества и в тях да се върне академизмът. Те ще се финансират от две места - от министерствата на здравеопазването и образованието.

Quo Vadis брой 8 от 05.10.2018Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists