Здравни министри за бърза употреба

Здравни министри за бърза употреба

Изглежда премиерът не е имал кой знае какъв избор, щом хареса за наследник на Нанев лекар без визия за здравеопазването, но с опит в рекламата на лекарства
Янина Здравкова
Дългата резервна скамейка с кадри на премиера май окъся рязко. При това по желание и с изключителното съдействие на самия треньор Бойко Борисов. Защо ли? Ами просто вижте как се отстранява и назначава здравен министър.
Преди седмица като гръм от ясно небе прокуратурата обяви, че разследва Божидар Нанев, защото е сключил 2 неизгодни договора и е ощетил хазната, купувайки "Тамифлу" на "Рош" за общо 6.5 млн. лв., при положение че здравното министерство е имало оферта за 2.5 млн. лв. по-малко от Националната здравна служба на Великобритания. Нанев моментално подаде оставка и не посмя да каже нищо в своя защита. Публиката остана със смътното впечатление, че някой му е скроил шапка.
Какво всъщност се случи и защо?
Разследването е проведено от ДАНС и премиерът е бил информиран за развитието през цялото време. Нещо повече - то е започнало още в момента, в който е обявен търгът и е пратено запитване до страни от ЕС за помощ с антивирусния препарат. Това става в началото на ноември, когато в страната имаше епидемия от свински грип и върлуваше медийна истерия. Което значи, че търгът е бил следен през цялото време, сякаш някой е знаел, че точно там ще има нарушение.
В резултат от акцията преди седмица прокуратурата повдигна обвинения на Нанев и шефката на бюджетната дирекция на МЗ Димитринка Николова. Борисов започна да обяснява, че Нанев е бил подведен и не се е облагодетелствал лично. Той си отива, защото това правителство действа така - отстранява и при най-малко съмнение за корупция. Публиката аплодира - другите политици, които окрадоха народа, не правеха така.
Редица въпроси обаче останаха без отговор. От кого е подведен Нанев и защо и този човек, или хора, не са обвинени? Ясно е, че шефът на бюджета на МЗ по закон подписва всички договори, при които министерството купува нещо. Но не бюджетната дирекция прави търгове. Там си има други дирекции и ресорен зам.-министър. Защо след като службите са виждали какво се случва, не са спрели нарушението? Скромното обяснение на вицепремиера Цветан Цветанов, че това е било невъзможно, оставя въпроса напълно отворен. Не е ясно и защо офертата на Англия е била с по-ниска цена, т.е. дали в нея е било включено ДДС, което се плаща в България и оскъпява лекарствата с 20%, а също и надценките на търговците на едро.
Няма отговор и на най-важния въпрос - къде е нарушението на закона?
Според закона за лекарствата министерството може да купува медикаменти единствено от производители и търговци, но не и от чужди публични фондове, каквато е Националната здравна служба на Острова. Ако България толкова държи да пазарува по този начин, трябва да се подпише специален междуправителствен договор, който да се ратифицира от парламента. Което най-малкото ще забави процедурата. Все пак става дума за възможно най-бързата доставка на препарати по време на епидемия.
Ясни станаха обаче две неща. Първо - Нанев е бушон, който изгърмя, за да светне друг. Бил е следен, за да може да бъде отстранен в удобен момент. Например когато здравната реформа не върви, лекарите не получават заплатите си и протестират, антикризисните мерки на кабинета буксуват, а рейтингът тръгва надолу. Значи е време да се демонстрира честно и прозрачно управление, което не познава политическите чадъри. Да му мислят и останалите министри, вероятно в ДАНС има папка за всекиго.
Естествено, никой не поставя под съмнение нуждата управлението да е точно такова, но все пак е добре да се обвиняват и отстраняват хора, които са извършили доказани нарушения. Като например пазената в анонимност персона, подвела Нанев.
Второ - никой нормален професионалист няма да иска да наследи поста, след като всички видяха как ексминистърът беше употребен. Кому е нужна тази съдба - да трябва да прави непопулярни реформи, за които в управляващото мнозинство дори няма особен консенсус, да бъде намразен от всички лекари и пациенти, а за капак да му повдигнат и обвинение?
Затова и отстраненият за съмнения за корупция Божидар Нанев ще бъде заместен от професор по ендокринология, известен сред лекари и журналисти най-вече с рекламирането на лекарства за остеопороза и диабет. Доста от професионалните публични изяви на д-р Борисова са тясно обвързани с големите фармацевтични компании и конкретни техни лекарства. Преди време на пресконференция за остеопорозата лекарката е представила директно препарат на "Рош" (да, същата фирма, заради която Нанев изгоря).
Фармацевтичните компании имат любим пиар похват
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists