Д-Р КОЛЕВ: МЕСЕЦ ОКТОМВРИ ДО 15 НОЕМВРИ Е НАЙ-УДАЧНИЯТ ПЕРИОД ЗА ИМУНИЗАЦИЯ КЪМ СЕЗОНЕН ГРИП

Д-Р КОЛЕВ: МЕСЕЦ ОКТОМВРИ ДО 15 НОЕМВРИ Е НАЙ-УДАЧНИЯТ ПЕРИОД ЗА ИМУНИЗАЦИЯ КЪМ СЕЗОНЕН ГРИП

Д-р Николай Колев завършва МУ-Пловдив през 1995 г. и започва работа за кратко като училищен лекар след спечелен конкурс като участъков терапевт до 2000 г. от когато със стартиране на здравно-осигурителния модел в България започва дейност като общопрактикуващ лекар и регистрира Амбулатория за ПИМП със записани над 2300 пациенти. През 2002 г. и с  участието на свои колеги създава Трета поликлиника в Хасково.
На територията ѝ открива Медицински център с дежурен кабинет и манипулационна, на който е управител.
Още със започване на работа като лекар и през годините преминава през редица курсове за следдипломно обучение в областта на вътрешните болести, общата медицина и здравния мениджмънт. Придобити специалности по вътрешни болести през 2003 г. и обща медицина през 2009 г. 
През годините се включва активно в обществена дейност  и участва в структурирането и управлението на възстановения Български лекарски съюз и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, в който е и член на Управителния съвет. Последователно избиран за Делегат на Събори на БЛС, председател на дружество на лекарите от доболнична помощ в град Хасково, член и в последствие заместник-председател на Районна лекарска колегия в град Хасково. Два мандата е председател на Районна лекарска колегия в Хасково – 2015-2021 г. Член на Националния експертен борд по Обща медицина. От 2021 г. е член на Управителния съвет на БЛС.

- Д-р Колев, каква е здравната обстановка в страната в момента?

Като заболеваемост не бих казал, че е нещо различно от обичайната за сезона и нашия климатичен пояс. Нормално е, особено след тръгване на учениците на училище, а и в края на по-продължителните летни отпуски да има някакъв ръст на наблюдаваните и регистрираните вирусни инфекции. Така е и през тази година. Преходът от лято, за което трябва обаче да отбележим, че става с все по-продължителни периоди на абнормно високи температури, към есен, се характеризира с нормална повишаваща се заболеваемост от вирусни инфекции.

- С какви оплаквания идват при Вас пациентите по това време на годината?

Обичайно със симптоматика от горните дихателни пътища - хрема, сухота и/или болка в гърлото, промяна или загуба на гласа и често суховата и дразнеща кашлица. Често водещ е само един от тези симптоми, а останалите са повече или по-малко изразени. Нерядко обаче е и в съчетание със симптоматика от гастроинтестиналния тракт и тогава трябва да се отхвърли друга причина извън вирусната, най-често хранителна. Нормалната  продължителност в неусложнения вариант на заболяването е 5-7 дни, изисква  симптоматични мерки и разбира се консултация и наблюдение от лекар за преценка дали и кога трябва да се премине към антибиотично лечение, поради опасност от последваща бактериална инфекция.

- Притесняват ли се хората от нова вълна на Ковид-19?

Няма как да не се притесняват дори и да не го споделят. Ковид-19 промени малко или много живота на всеки за немалък период от време под различна форма. Инфекцията протичаше наистина тежко, продължително и различно при всеки пациент. Мнозина загубиха в битката с нея свои близки и това няма как да бъде забравено лесно и бързо. Но желанието за нормален живот, без ограничения, има у всеки, но има и неща, които трябва да не се неглижират.

- Можем ли да очакваме нова вълна, имате ли данни за покачване на ръста на заболелите в последните седмици?

Вълна от нова заболеваемост и каква точно тежест и клинична картина да очакваме е изключително рисковано да бъде „предсказана“. Огромната част от преболедували и ваксинирани общо, както и продължителният период, в който вирусът циркулира, променят неизбежно неговата характеристика и определят по-лекото към момента протичане на заболяването. Но ръст на заболяването определено има и сега, въпреки наистина малкия брой извършени лабораторни тестове, на фона на броя пациенти със симптоми, удачни за тестуване.

- Има ли желаещи да си поставят отново ваксина срещу Ковид?

Има, но определено са значително по-малко и предпазливо питат дали и доколко е необходимо да го направят.
Разбира се, имунизацията е доброволен и препоръчителен акт, но лекарят трябва да обясни ползите и както се изразяваме „медицината на доказателствата“ за това, че това е единствената специфично насочена мярка за предотвратяване на заболяването.

- За кои хора е препоръчително поставянето на ваксината, дори и ако те имат вече такава?

За тези които са рискови като имунитет, предполагаеми усложнения и вероятност от чести контакти със заболели. А всеки във всеки един момент може да бъде в една от категориите. 

- Кога да очакваме сезонния грип, кога може да бъде неговият пик?

Трудно е да бъде предсказано много ясен период на пик, но първите изолирани случаи на грип обикновено са в края на ноември и началото на декември, а сериозният ръст е през месеците януари и февруари. Именно затова и месец октомври до първата половина на ноември е най-удачен за имунизация към сезонен грип период.

- Има ли в момента грип, какви са симптомите му?

Не, данни за циркулиране на грипен вирус към момента няма, симптоматика навеждаща на мисълта точно за такава инфекция също.

- Кои са най-уязвимите хора?

Отново тези, които споменахме и като такива при Ковид. Като тук трябва да добавим и всички по-възрастни пациенти, защото е доказано, че за тях инфекцията с вируса на грип протича по-тежко и прави усложнения, които често са и тежки. Затова програмата на Министерството на здравеопазването за имунизация на пациенти над 65 години през общопрактикуващите лекари е изключително добра стъпка за решение на този проблем.

- Трябва ли според Вас да носим предпазни маски на обществени места?

Когато има риск от заразяване - епидемична обстановка, или близък контакт с вероятен или доказан болен със симптоми от горни дихателни пътища, маската е изключителен „помощник“ за намаляване на вероятността да се заразим. И след продължителните периоди на обяснение и дори задължение, е дошло времето и на осъзнаване на това как трябва да процедираме, когато сме в контакт или самите ние сме болни.

- Можем ли да поставим противогрипна ваксина заедно с тази срещу Ковид?

Да, разбира се, те са на съвсем различен принцип. Ако има възможност за някакъв период между тях, е по-добрият вариант - човешкият имунитет е изключително сложен като механизъм и за неговата „пренастройка“ трябва време.

- Възприема ли българинът противогрипната ваксинация?

Определено има повишен интерес към ваксинацията и то засилващ  се през последните 2 години. Да, към момента започналата доставка на ваксините по програмата на МЗ, както и възможността за свободно закупуване в аптечната мрежа и то сега, когато е най-удачно като период на поставяне смятам, че задоволяват този интерес.

- Какво е мнението ви за т.нар. „грипни ваканции“ в училищата? Трябва ли да ги има?

Принципно само прекъсването на контактите спира разпространението на инфекцията. Но има много какво да се желае по отношението на бързината за вземане на решение за такава „ваканция“, както и продължителността на периодите ѝ. Трябва да има значително повече гъвкавост, а на моменти и смелост  при вземане на регионални решения. Защото обявяването на национална грипна епидемия е реално мярка, която върви след събитието.

- Има ли алтернативни начини на лечение на грипа?

На самата грипна инфекция доказано алтернативно лечение не съществува. Разбира се, има много методи, включително и в областта на алтернативната медицина за лечение и профилактика на вирусни инфекции, но винаги трябва да се доверяваме на тези, за които има реални доказателства за полза и не водят до риск от увреда на органи или системи от нашия организъм.

 - Как да подсилим имунитета си за зимата? Какво да приемаме и правим?

Подготовката за зимните месеци, когато организмът действително е подложен на риск от остри вирусни инфекции, трябва да започне реално от края на предходния зимен сезон. Режимът на живот – двигателна активност, хранене и сън, пригоден към нашия начин на живот и дейност е основното, което ще ни помага да поддържаме добър имунитет и да сме готови за „среща“ с причинителите на вирусни инфекции, които при всички положения ще бъдат около нас.

- Препоръчвате ли разходките и спорта на открито дори при по-студено време, когато сме здрави?

Категорично. Именно това е физиологичният начин на стимулиране и подготовка на нашия имунитет за среща с нежелани събития. Двигателната активност, особено на открито, има доказан ефект като профилактична мярка /а понякога и като лечебна/ в помощ на организма за справяне с предизвикателства от здравословен характер.

You can see all the material here

Source: Puls.bg Puls.bg




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists