Д-Р МАРИАНА АТАНАСОВА: РАННОТО ОТКРИВАНЕ НА РАКА УДЪЛЖАВА ЖИВОТА НА ПАЦИЕНТИТЕ

Д-Р МАРИАНА АТАНАСОВА: РАННОТО ОТКРИВАНЕ НА РАКА УДЪЛЖАВА ЖИВОТА НА ПАЦИЕНТИТЕ

Онкологичните заболявания изпреварват всички други социално значими заболявания по брой нови случаи. Социалната значимост се определя от факта, че обхващат все повече хора в активна възрасти все по-млади под 45г. В същото време има доказани добри резултати, удължаващи живота при лечение в ранен стадий. Водещи по честота са рака на млечната жлеза, рака на белия дроб и простатата, рака на дебелото черво, и рака на маточната шийка.

В България за повече от 30 години така и не се утвърди единна, регулярна скринингова система за ранно им откриване, което още повече обуславя нуждата да бъдем информирани и активно да следим здравето си.

„Дали това е опасно?“, „Има ли защо да се безпокоя?“, „Да си направя ли допълнителни изследвания?“, „До какъв специалист да се допитам?“.

Това са само част от въпросите, които си задаваме, при наличието на даден симптом. Отговорите им, разбира се, съвсем не са толкова прости и често е нужна намесата на специалист. Няколко елементарни правила обаче, могат да ни насочат към правилното място или да ни помогнат да вземем правилните решения. 

Като началник на Отделението по медицинска онкология към Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, д-р Мариaна Атанасова вярва, че профилактиката и навременна диагностика са от ключово значение.

Именно за това изготвя и синтезира няколко въпроса, които всеки може да си зададе, заедно с практични съвети, които да послужат като ориентир.

Прости правила, които спасяват животи

  • „Задължителна е ехомамографията при млади жени под 40-45 г. /При съмнение – и магнитен резонанс на гърдите/.“

  • „Потърсете консултация, ако имате информация за роднини с простатен карцином или такива от женски пол с рак на гърдата.“

     

  • „Потърсете консултация, ако кашлицата Ви се е променила или имате хронично протичащо белодробно заболяване.“

Това са само част от препоръките, които д-р Мариана Атанасова отправя често на своите пациенти. За това решила да почете Световния ден за борба с рака, като оформи няколко основни съвета в систематизиран формат.

„Това са препоръки, чрез които можем спокойно да напътстваме хората при всеки разговор или всеки контакт. В повечето случаи става дума за прости насоки, които могат да помогнат на хората, които са по-наблюдателни и слушат организма си, да открият навреме даден проблем и да потърсят помощ на подходящото място. По добре е да се провери – дори да се окажа фалшиво притеснение, това е по-добре от неглижиране на физически или друг проблем, който човек усеща“, пояснява д-р Атанасова. 

Хипохондрия или рационален подход

Златната среда и балансът се оказват особено трудни за постигане, когато говорим за рационален подход при грижата за здравето. Често се наблюдават двете крайности – хора, които ходят на лекар постоянно без особено голяма нужда и такива, които неглижират дори сериозни симптоми.

„Такива хора винаги ще има. Това няма как да го променим. Но е повод да се замислим дали пък хората,  които по-често търсят помощ, не откриват по-рано проблемите си. Крайности винаги ще има, но те са по-скоро въпрос на психология. Много често информирани и образовани хора се страхуват да се изследват, защото се притесняват, че ще си открият нещо страшно, което ще промени живота им“.

И все пак – въпросите стоят пред по-голямата част от хората, които по някакъв начин са реалистично настроени към себе си. Именно за тях, д-р Атанасова изброява редица съвети как да се следят и на кои симптоми е редно да обърнат внимание. 

„Ако нещо изведнъж се променя в ритъма им на изхождане и това не е свързано с промяна в начина на хранене или друга конкретна причина, не е лошо да споделят наблюденията си със семейния си лекар, който съответно да ги изпрати на гастроентеролог. Ранни симптоми са първата диференциална диагноза,  защото и един колит, и един дебелочревен карцином могат да протичат по един и същи начин“, пояснява още онкологът. 

Тя препоръчва още на всички хора, които знаят, че имат в рода си близък с дебелочревен карцином – да се прегледат.

„Трябва да се направи такова изследване, защото проучванията показват че близо с 50% се увеличава риска от карцином на дебелото черво, когато има наследствена предразположеност“, допълва д-р Атанасова.

Първи и основен дълг: Да си в помощ на пациентите

Идеята за написването на препоръки за пациентите, се заражда отдавна в ума на д-р Атанасова. 

„Поводът беше Световния ден за борба с онкологичните заболявания, но идеята ми за написването на тези правила се върти от много време в ума ми, тъй като онкологичните заболявания са особено социално значими и напук на статистика, моето лично усещане е, че вече изпреварват сърдечно -съдовите такива. Много често, когато при мен дойде пациент с подобна диагноза и изразени симптоматика, който е видимо интелигентен и образован, го питам: „Вие не го ли усещахте по-рано? Защо не потърсих те помощ?“, насреща ми се отвръща, че симптомите са били там отдавна, но на даденият пациент не му минавало през ум дори да потърси помощ“, споделя опита си онколога. 

Ето защо д-р Атанасова винаги е държала да се обръща внимание на ранната симптоматика. 

„Всички говорим за това как няма скринингови програми. И да – такива няма. Но вместо да се съсредоточаваме около липсите, да се опитаме да помогнем на себе си като потърсим помощ навреме“

В борбата с рака, д-р Атанасова напомня, че НЗОК включва и личните лекари в борбата с онкозаболяванията , които трябва да напомнят на пациентите си за важни изследвания. 

„Личният лекар трябва да пращат на мамография жените след 40 години и на колоноскопия всеки след 50. Независимо дали имат или нямат оплаквания. Предвид натовареността и средната възраст на общопрактикуващите лекари обаче, е редно и самите хора да започна да си искат направления. Не може непрекъснато да се обвиняват лекарите, които не са казали“, категорична е д-р Атанасова. 

Национална скринингова програма – мисия невъзможна?

 

За нуждата от национална скринингова програма се говори не от вчера. Д-р Атанасова обаче осъзнава, че това у нас би се случило много трудно, а въпросът съвсем не е само финансов. 

„Не става въпрос само за пари, защото в България стават все по-малко лекарите. Средната възраст на личните лекари е около 60 години, което само по себе си е страшно, какво остава за другите видове специалисти. За да се направи подобна програма и тя да функционира ефективно, трябва да има единна система, която да работи постоянно. Благодарение на Ковид-19, бяха направени плахи стъпки в тази посока с централизираната информационна система. Въпреки това обаче остава нерешен проблемът с обратната връзка – лекарите не знаят къде са ходили преди и след тях техните пациенти. Подобни скринингови програми са трудни за поддържане. Винаги казваме, че не стигат лекарите, но не по-малко сериозен е проблема също с патолозите , лаборантите, медицинските сестри и това управляващите го знаят много добре“ , разяснява още онкологът. 

На този фон обаче, д-р Атанасова казва, че въпреки трудностите откъм лекарска обезпеченост, у нас има добра възможност за провеждане на всякакъв вид изследвания, което става сравнително бързо без да е нужно пациентът да чака с месеци. 

„Диагностиката при нас закъснява, защото късно идват хората. Трябва да накараме жените след 45-годишна възраст, да си направят мамография и дори по-ранно, ако се появят съмнения. Трябва да накараме хората да погледнат себе си, семейството си, познатите си да решат сами да ни потърсят навреме“, казва още лекарят.

Въпросите, които трябва да си зададем

В забързаното ни ежедневие, много често неглижираме симптоми, които ако регистрираме навреме, можем да си спестим редица главоболия и дори да удължим своя живот. 

Д-р Атанасова препоръчва, при съмнения, а и без такива, чисто с цел превенция, да поставим пред близките ни въпроса: „Дали някой в семейството ни е страдал от онкологично заболяване?“

„Почти няма фамилия, в която да няма онкологично заболяване. Това означава, че трябва човек да се замисли дали да не се изследва, защото дядо му, баба му или леля му са страдали от подобно заболяване“, казва още тя.

Друг основен подход свързан с превенцията е самоизследването на определени периоди. 

„Ако жена опипа бучка на гърдите си, може да прочете в интернет няколко статии, където е описано как да се самоизследваме за крациономни образувания. Въпреки, че това може да се окаже изключително натоварващо психически, ако съмненията се увеличат, по-добре пациентът да се обърне към личния си лекар за направление за ехомамография или мамография“, казва още онкологът.

Д–р Атанасова препоръчва още да се обърне внимание и при необичани пигментни петни, както и при рязко намаляване на килограми без това да е било цел. 

“Това е симптом, който задължително трябва да се провери и да не се чака. При мен са идвали хора, които за месец и половина са свали близо 20 кг. И не мога да повярвам как е възможно да са чакали толкова много. Това е особено препоръчително, ако имаме гастрит. Един навременен преглед при гастроентеролог е особено нужен“, казва е тя. 

Препоръчва още пушачите да бъдат по-бдителни, когато става дума за белите им дробове.

„Ако пушите вече 20 години, не е лошо да се направи изследване на белите дробове. Вече има скенери, които  не са с голямо лъчево натоварване като конвенционалния скенер. Колкото и да ни е страх от резултатите, трябва да сме отговорни както към собственото си здраве, така и спрямо близките ни, които ги е грижа за нас“, казва още лекарят.

Превенцията, която удължава живота

Д-р Атанасова отказва да се ангажира с процентни изчисления, в каква част от случаите ранната диагностика може да спаси пациентите, защото ракът не е едно заболяване. 

„Има над 220 хистологични варианта на рака и далеч не протича еднакво при различни хора. Различните видове рак протичат с различна скорост. Доказани са все пак карциноми, които при ранно откриване имат над 20-30 години преживяемост без рецидив. За мен изразът – „Излекувах си рака“ не е коректен. Нашата цел като онколози е да направим рака хронично протичащо заболяване и за щастие все повече ни се отдава.

Карциномите на маточната шийка, ако се прегледат навреме обаче, при най-малките начални оплаквания, ако се открият в ранен стадии, могат да бъдат излекувани на 100%. Същото важи и за кожния карцином и за още редица такива, които, ако бъдат отстранени навреме, хората могат да продължат живота си, забравяйки за тях. 

„Мога категорично да заявя – ранната диагностика и ранното откриване на рака, удължава живота на пациентите“, заключва д-р Атанасова. 

Всички съвети и препоръки на д-р Атанасова, може да откриете тук:

Дали при вас или ваш близък не е удачно да се обърнете към семейния си лекар, за да ви насочи към конкретен специалист или изследване, защото се е появил нов симптом или се е променил вече съществуващ от известно време такъв?

Дали имате роднини с онкологично заболяване или сте приемали продължително време медикамент, който има канцерогенен потенциал?

Дали работите с вредности или имате вредни навици /пушите/?

Дали боледувате от хронично заболяване, което с възрастта увеличава риска от развитие и на онкологично заболяване?

Рак на млечната жлеза /рмж/(breast)

  • Почти всеки 4-ти случай на рак сред жените е локализиран в гърдата.
  • ¼ от случаите на РМЖ се изявява преди 50-годишна възраст и по-малко от 5% преди 35 год.
  • заболеваемостта от рмж расте със застаряването на населението.

Потърсете консултация, ако:

  • Имате генетична предиспозиция т.нар. фамилен рак- роднини с рак на гърдата или яйчника, или простата
  • Продължителна хормоно заместителна терапия- при дисменорея, при стимулация за желана бременност и други. Риска нараства значително с напредване на възрастта
  • Висока плътност на гърдите, история за т.нар. атипична хиперплазия
  • Диета в западен стил- затлъстяване и повишена употреба на алкохол

Препоръки

  • Самоизследването на гърдите е първата стъпка. Интернет   предлага нагледни и лесно разбираеми способи за проверка на гърдите от всяка жена. Важно е да се знае, че най-подходящото време при менструиращите  жени /пременопаузални/ е до 10-14 ден от началото на цикъла, когато гърдата е най-спокойна
  • Регулярни /годишни или на 2 години мамографии/ при жени на възраст от 50-69 г и 1 път годишно магнитен резонанс при жени с фамилен рак;
  • ехомамография при млади жени под 40-45 год или при съмнение- магнитен резонанс на гърдите.
  • Най-важното е след всяко образно изследване- ехография, мамография или магнитен резонанс, консултация с лекар клиницист, най-често хирург, с насоченост към патология на гърдатада,
  • извършването на клиничен преглед на гърдите и аксилите е най-важната следваща стъпка, която ще доведе до вземане на тъкан от съмнителен участък под ехографски контрол за хистологично потвърждение!

    Карцином на простатата

По брой нови случаи простатния карцином вече изпревари карцинома на белия дроб в световен мащаб. Най-вероятната причина за това са мащабните скринигови програми в Америка и Европа. По-същественият проблем е трайната тенденция към спадане на възрастта при мъжете. Това е и една от причините за по-агресивно протичане и по-висока смъртност преди 60 год.

Потърсете консултация, ако:

  • Имате информация за роднини с простатен карцином
  • Забележите, че започвате да уринирате по-често, струята изтънява, имате императивни позиви за уриниране, ставате и през нощта или се е увеличил броя им. Някои от тези симптоми се задълбочават. Това все още не означава, че имате рак на простатата. НО трябва да се посъветвате при семейния си лекар. Има задължително изследване на Простатно специфичен антиген /PSA/  1 път годишно при мъже над 62 год. Наложителна е консултация с уролог!

    Рак на храносмилателния тракт(colorectum)

    В тази група тумори влизат различни хистологични варианти.

Тревожна е тенденцията за поява  на рака на дебелото и правото черво във възрастта под 50 години, по-често при мъжете. Това предизвика в САЩ промяна на възрастовата граница в националната им скринингова програма за ранно откриване и лечение на коло-ректалния карцином, да включи хора от 45 годишна възраст нагоре.

Потърсете консултация , ако:

  • Имате фамилна обремененост
  • Имате доказана болест на Крон, улцерозен колит или фамилна полипоза
  • Дивертикулоза , полипоза или и двете едновременно, на дебелото черво,  ИЛИ
  • Нямате нито едно от горните , но забележите промяна в ритъма на дефекация /изхожданията/ при липса на промяна в хранителния Ви режим
  • Поява на патологични примеси  във фекалиите– слуз, кръв
  • Новопоявил се метеоризъм /газове/ или засилване на вече съществуващ
  • Задълбочаващ се запек или промяна по-скоро към диарийни изхождания
  • Новопоявила се тежест или труден за преценка коремен дискомфорт

    ИЛИ

    Нямате никакви оплаквания , НО сте навършили 50 години

    Консултирайте се с гастроентеролог за провеждане на колоноскопия и/или гастроскопия.

Много често в ранния стадий колоректалните и стомашните карциноми нямат никакви симптоми. Но оперирани по правилата за радикалност при туморите на дебелото черво 10-годишната преживяемост без рецидив е около 90%.

Ако сте с дългогодишен диабет и наднормено тегло, появили се разширени вени или хемороиди или активиран тромбофлебит и дори без други оплаквания не е лишено от смисъл провеждането на магнитен резонанс или компютърен томограф /КТ/ задължително с венозен контраст и насоченост към задстомашната жлеза /панкреаса/. Карциномите на панкреаса са най- трудни за ранно откриване, защото нямат ранни симптоми, но са с най-бърза и висока смъртност когато е метастазирал. Болката в горната част на корема с проникване в дълбочина към гърба и отслабването са вече късни симптоми. Откриването му в ранен стадий е почти винаги случайно при изследване по друг повод. Но оперирани в този стадий са със значително по-добра прогноза по отношение на преживяемостта.

Рак на белия дроб (lung)

Това е туморът, който в световен мащаб продължава да е рекордьор по смъртност, т.е. броят нови случаи годишно е почти равен на броя на смъртните случаи в годината. Има начална тенденция в полза на преживяемостта, но тя е много малка. Единственият карцином, който го конкурира е прогресивно нарастващият брой случаи на първичен чернодробен рак, свързан с ексцесивното нарастване честотата на вирусния хепатит.

Пандемията от Covid-19 промени в известен смисъл откриването на белодробния рак. Много специалисти съобщават лични наблюдения за диагностициране на безсимптомен до този момент рак на белия дроб в различни фази, протичал до този момент без характерна симптоматика в хода на лечение за Covid-19. За съжаление при пациентите с вече поставена диагноза и провеждано лечение, пандемията ускори фаталния изход.

Потърсете консултация , ако:

  • Вие сте дългогодишен пушач
  • Кашлицата Ви се е променила или имате хронично протичащо белодробно заболяване
  • Работите с вредности- в запрашена среда, с нефтени продукти и други
  • Имате близък с рак на белия дроб
  • Имате сърдечно-съдови проблеми провокирани от рецидивиращ тромбемболизъм – белодробен или на периферни кръвоносни съдове

Консултирайте се с вашия семеен лекар и пулмолог , като задължително представите всички провеждани до този момент рентгенови изследвания!

Провеждането на ниско дозов компютър томограф/КТ/ на белия дроб се препоръчва от Американската онкологична асоциация/ ASCO и NCCN/ като надежден метод за ранно откриване рака на белия дроб в рисковия контингент.

В България вече има и тази възможност!

ДРУГИ

Огледайте кожата и лигавиците/устата/ си и ако забележите пигментни образувания, които се променят по цвят или размер, ранички, които не зарастват, подутини в областта на шията, подмишниците или в ингвиналните гънки -Не чакайте! Потърсете кожен лекар/дерматолог/ , хируг или специалист по уши, нос, гърло/УНГ/!

Тези и други промени са т. нар. МАЛКИ СИМПТОМИ, които могат да ви насочат в правилната посока и точния специалист.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists