Д-Р НИКОЛОВА: ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ЕЛЕКТРОННА РЕЦЕПТА САМО ЧРЕЗ ЗАСИЛЕН КОНТРОЛ В АПТЕКИТЕ

Д-Р НИКОЛОВА: ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ЕЛЕКТРОННА РЕЦЕПТА САМО ЧРЕЗ ЗАСИЛЕН КОНТРОЛ В АПТЕКИТЕ

Въвеждането на мярката от МЗ да се продават антибиотични и антидиабетични лекарства само чрез електронна рецепта не променя нашата работа. Основният проблем в тази Наредба е възможността тези медикаменти да продължат да се продават без рецепта, както е и в момента. Само за днес съм имала три случая, в които пациентите са си закупили медикаменти, пили са ги седмица, и след това дойдоха на преглед. По мои наблюдения половината от антибиотиците, които пациентите вземат от аптеката, са закупени без рецепта“. Това заяви в интервю за БГНЕС общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, която е и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз. 

Припомняме, миналата седмица Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане допълнение към наредбата, с което два вида медикаменти – такива срещу диабет, както и антибиотици, ще могат да се изписват само чрез е-рецепти. „За съжаление, Наредбата на МЗ, която се планира да влезе в сила от октомври, не предвижда възможността за отпускането на тези медикаменти на хартиена рецепта.

 За мен и колегите ми няма значение каква рецепта ще издадем. Проблемът е, че дори и без електронна рецепта, в аптеките отново ще продължи продажбата“, смята общопрактикуващият лекар. Тя обясни, че се предвижда глоба, но санкцията ще се налага, ако се установи такава продажба. 

„Ние намираме за важно да залегне в наредбата следното: Не е възможно да се отпусне антибиотик или антидиабетичен медикамент без електронната рецепта, която да бъде задължително и единствено условие да се отвори системата на фармацевта, да се отпусне медикамента, след това да се верифицира този медикамент, който е отпуснат и след това да се затвори системата“. Това ще направи невъзможна продажбата по какъвто и да било друг начин. Аз издавам електронна рецепта, фармацевтът я вижда, тогава и само тогава може да отвори системата, и да продаде този медикамент. Иначе нищо няма да се получи, и просто ще заменим белите хартиени рецепти с електронните, а продажбата и закупуването на тези медикаменти в аптеките без да има лекарско предписание, ще продължи както е в момента“, коментира д-р Николова и допълни, че смята да предложи на Управителния съвет на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари да се изготви становище до МЗ, в което да се обърне специално внимание на контрола, и в аптеката да е абсолютно невъзможно да се отпускат посочените медикаменти без рецепта. 

Д-р Гергана Николова подчерта, че за пациента няма да има разлика дали ще получи хартиена или електронна рецепта. Трябва обаче да се знае, че електронната такава не се получава дистанционно. „Необходимо е присъствието на пациента в кабинета, преглед и тогава се издава рецепта. Дали тя ще бъде електронна или на хартия, е добре да се прецени между лекарят и пациента, тъй като някои настояват да я получат на хартия, за да сверяват дали са им дали правилното лекарство и нужното количество от него“, поясни д-р Николова. 

Тя сподели за БГНЕС случаи от своята практика, когато пациенти са се снабдявали с антибиотични лекарства без рецепта от аптеките. „Само за днес имаме три случая. Най– фрапантният случай бе една пациентка на 87-годишна възраст, която преди 5 – 6 дни започва да кашля, нейната дъщеря отишла в аптеката, закупила е антибиотик и сироп за кашлица. Пациентката обаче е с диабет, а е закупен сироп с високо съдържание на захари, има сърдечно заболяване, и медикаментите, които взема за сърдечното заболяване, не разрешават употребата на този антибиотик, който е продаден в аптеката, защото има лошо лекарствено взаимодействие в този случай. Когато ние я прегледахме, установихме, че дамата няма никакво заболяване във връзка с възпаление, с проблеми в дихателната система, а има обострена застойна сърдечна недостатъчност, която също може да протече с кашлица, и се наложи да влезе по спешност в болницата, за да може да си лекува сърдечното страдание, което шест дни е лекувано вкъщи с нещо, което само ѝ е навредило. Затова, когато се създават наредбите, те не трябва да бъдат врата, която може да бъде заобиколена. Днес питах и друга дама, която се е лекувала 7 дни с антибиотик вкъщи, защо го е направила, а тя ми отговори, че здравето си е нейно, и каквото прецени това ще прави. Това, че някой е влошил състоянието си, е отговорност на държавата, която е дала тази възможност“, допълни общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

You can see all the material here

Source: Информационна агенция БГНЕС Информационна агенция БГНЕС




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists